A dohányzás kémiai anyagok százait juttatja a szervezetünkbe, melyek nemcsak a tüdőt, hanem a szívet és más szerveinket is károsítja.

2017-ben körülbelül nyolcmillió ember halt meg a dohányzás következtében. De még többéves dohányzás után is megálljt parancsolhatunk, letehetjük a cigarettát, mert van esélyünk visszafordítani a kárt. Milyen egészséggel kapcsolatos „állomásai” vannak a dohányzás abbahagyásának?

20 perccel az utolsó cigaretta után

A pozitív élettani hatások már ekkor elkezdődnek. A vérnyomás és a pulzus visszaáll a normál szintre, a tüdőnk hörgőiben található rostok ismét mozogni kezdenek, amelyek azelőtt nem tették ezt a folyamatos füstnek való kitettség miatt. Ezek a rostok fontos szerepet játszanak a fertőzések elleni védekezésben.

8 órával az utolsó cigaretta után

A szervezet szénmonoxid-szintje csökkeni fog és közelít majd a normálishoz, hiszen nem kerül be a cigarettafüstből. A megnövekedett oxigénszint ezáltal jó hatással lesz az erekre, amik eddig a dohányzás miatt kevesebb oxigénben részesültek.

Egy nappal az utolsó cigaretta után

Ha elérjük az egynapos fordulót, máris csökkentettük a szívroham esélyét, emellett a vérben található nikotinszint is elhanyagolhatóvá válik.

Két nappal az utolsó cigaretta után

Ekkor a korábban károsodott idegvégződések elkezdenek regenerálódni, és észrevehetjük, hogy az ízlelésünk és a szaglásunk újra erősödik, kifinomultabbá válik.

dohányzás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

72 órával az utolsó cigaretta után

A légzésben is tapasztalhatunk könnyebbséget, mire elérjük a harmadik napfordulót a dohányzás abbahagyásában. Ez azért van, mert a már említett hörgők még inkább képesek dolgozni, és a levegő könnyebben cserélődik a tüdőnkben.

Egy héttel az utolsó cigaretta után

Ez nemcsak az egészség szempontjából fontos mérföldkő, hanem a hosszútávú leszokás sikerességét nézve is. Azok a dohányosok, akik egy hetet kibírnak cigaretta nélkül, kilencszer nagyobb eséllyel fogják végleg letenni azt, mint akik el sem jutottak idáig.

Két héttel az utolsó cigaretta után

Már nemcsak a légzés, a járás is könnyebben fog menni, ezt a vérkeringés javulásának tudhatjuk be. A tüdőműködés pedig harminc százalékkal is nőhet ez alatt az időszak alatt.

Egy hónappal az utolsó cigaretta után

A fent felsoroltakon túl elmondhatjuk, hogy az általános közérzet is sokat javul, és egyfajta energiával feltöltöttséget is tapasztalhatunk. Az is észrevehető, hogy a dohányzás mellékhatásai, mint például a légszomj vagy az orrdugulás is egyre kevésbé jelentkeznek.

Három hónappal az utolsó cigaretta után

Az a nő, aki három hónapja lerakta a cigarettát, nagyban növelheti az esélyt születendő gyermeke egészségére vonatkozóan, és csökkenti a koraszülés kockázatát.

Fél évvel az utolsó cigaretta után

Sok ember ekkor azt tapasztalja, hogy könnyebben küzd meg a stresszes szituációkkal, mint előtte, anélkül, hogy úgy éreznék, rá kell gyújtaniuk. Sokkal kevesebb váladékot köhögnek fel, mert nincs, ami irritálja azokat.

Egy évvel az utolsó cigaretta után

Egy év után a tüdő drámai változáson, javuláson ment keresztül a kapacitását és funkcióit tekintve. Kevesebbet köhögünk, és erőfeszítésekkor is sokkal könnyebben megy a légzés. Az egészségügyi előnyök mellett megspóroltunk rengeteg pénzt is, valamint a környezetünket és családunkat is megóvtuk.

Forrás: https://www.healthline.com/health/what-happens-when-you-quit-smoking
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.