A dohány bármilyen formában évente több millió embert betegít meg. 2017-ben körülbelül 8 millió ember halt meg dohányzással összefüggő betegségek következtében.

Várható, hogy az éves halálozási arányok akkor is növekednek, ha a dohányzás aránya csökkenni kezd, mert a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásához több évre van szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet tagállamai elkötelezettséget vállaltak 2003-ban a „dohányjárvány” visszafordítása érdekében azáltal, hogy elfogadták a dohányzás visszaszorításáról szóló WHO Keretegyezményt, amely konkrét, bizonyítékokon alapuló intézkedéseket fogalmaz meg.

A Keretegyezmény globális cselekvési terve célkitűzést tartalmaz a dohányzás (füst és füst nélküli) globális elterjedésének csökkentésére (2025-re 30%-kal 2010-hez képest), bár minden tagállam szabadon határozhatja meg a saját célját.

dohányzás
Forrás: pixabay.com

A meghatározott mennyiségi és minőségi mutatók szerint megadott nemzeti adatok lehetővé teszik a prevalenciaszint nemzetközileg összehasonlítható becsléseinek kiszámítását és a tendenciák előrejelzését. Ezekkel a becslésekkel követhető a dohányzás elleni célkitűzések eredményessége.

A WHO legújabb jelentése bemutatja a dohányzás arányának indikatív tendenciáit. E jelentés készítéséhez felhasználták a 153 tagországban végzett felméréseket, melyek során a dohányzási magatartásról kérdezték az embereket, bár a füstmentes dohányzási szokásokról nem minden tagállamnak volt adata. A jelentésben kiemelik a tagállamok sikereit az intézkedések teljes elfogadása terén.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.