Már több, mint tíz hónap telt el azóta, hogy a járvány miatt rengeteg cég hazaküldte dolgozóit, akik azóta is home officeban dolgoznak. Az otthonlét azonban nem várt problémákat is okozhat.

A munkahelyeken  - érthető módon - bizonyos keretek közé vagyunk szorítva, például csak a kijelölt helyen (és sokszor csak meghatározott időben) lehet enni, van, ahol meg van szabva az öltözködés is, ezenkívül pedig tilos bent a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Ezek a keretek aztán eltűntek tavaly márciusban, amikor a pandémia miatt sokan otthonról kezdtek el dolgozni. Hiszen a főnök nem tudja ellenőrizni, hogy épp nassolunk-e a laptop előtt, a videóhívásoknál elég csak a felsőnket egy csinosabbra cserélni, mert (remélhetőleg) senki sem kéri majd, hogy mutassunk meg, nem-e melegítőalsóban ülünk az asztalunknál. Ezek az apróságok nem károsak senkinek, azonban van egy dolog, ami ha nem figyelünk rá oda, nagyobb problémát is okozhat - ez pedig az otthoni alkoholfogyasztás.

Kis mértékben gyógyír, de...

Heti egy-két pohár vörösbor elkortyolgatása jó hatással van a szervezetre, tágítja az ereket, csökkenti a koleszterinszintet. De ha a hetiből napi, a pohárból üveg lesz, és már nem csak borról, hanem tömény szeszesitalokról van szó, az bizony nem játék. Ne fessük az ördögöt a falra, nem megy ez ilyen egyszerűen, de tény, hogy az otthonlét következtében gyakrabban látogatjuk meg a hűtőt, és abból nem csak ételt veszünk ki.

Kutatások kimutatták, hogy a koronavírus-járvány egyik hatása a megemelkedett alkoholfogyasztás. Ennek oka egyrészt maga az otthoni munkavégzés, hiszen ott nem látja senki, ha kinyitunk egy palackot/dobozt, másrészt viszont a járvány okozta bezártság és annak lelki következményei: a magány, a bizonytalanság, félelem és akár a depresszió is. Sokan márpedig ha szomorúak, hajlamosak arra, hogy alkohollal csillapítsák bánatukat.

Az odafigyelés a kulcs

Fontos leszögezni, hogy nem lesz azonnal mindenkiből az alkoholizmus foglya, aki többet ivott az elmúlt időszakban, de tény, hogy sokkal nagyobb a kockázata afüggőség kialakulásának. Ez különösen akkor igaz, ha az illető egyedül lakik, és nincs, aki odafigyeljen rá és figyelmeztesse. Az egyén felelősségének ezért nagyobb szerepe van ebben az esetben, de az ügy közös – figyeljünk oda egymásra!

Forrás: gyogyir.hu
Borítókép forrása: Unsplash