A testedzés népszerűsége az elmúlt években repülőrajtot vett. Ezzel párhuzamosan egy új függőség ütötte fel a fejét: a sportfüggőség és a tökéletes alakért való könyörtelen küzdelem. De mi áll emögött?

Napjaink társadalma elvárja és termeli a „szépet”. Igaz ez a ruhákra, lakásokra, ételekre, virágokra, és még az emberekre is. Bármennyire furcsán hangzik, de így van. Érdemes körbenézni egy-két konditeremben, vagy megnézni pár mostani akció vagy romantikus filmet. Nem sokban látunk sörhasú férfit.

Minek köszönhető ez? A reklámoknak leginkább és a szépségiparnak. Bármennyire is azt gondolja mindenki, hogy „áh engem nem érdekel” ez nem igaz. A lelke mélyén mindenki szeretne beilleszkedni, és elfogadtatnia magát az ember társaival. Jelen korunk egyik belépője ehhez a kigyúrt, tökéletes test.

A „Schwarzenegger-ideál”

A pszichológiában ezt izomdiszmorfiának (ID) nevezik. Ez csak a férfiakra jellemző speciális testképzavar, mely egy olyan állapotot jelöl, melyet az izomzat méretével való túlzott, kényszeres foglalkozás jellemez. A „Schwarzenegger-ideál”-nak is nevezett – milyen találó – testképzavarban szenvedő férfiak az erős és „kigyúrt” testalkat ellenére is vékonynak, összeesettnek, vagy épp kövérnek látják magukat. Épp ezért, hogy önértékelés kicsit helyre álljon, még több kényszeredzés, netán szteroid, fehérjék, és speciális diétás étrendbe fog.

A baj ezzel a „kórral”, hogy hiába tudja az egyén, hogy túlzott kondizással, és izom tömegnövelő szerek használatával tönkre teszi önmagát, így is folytatja. Az álladó elégedetlenség, ami a testfelépítését illeti, rosszkedvűvé, feszültté teszi. Az olyan szituációk melyben a teste mások által is láthatóvá válik, szorongással, félelemmel tölti el a személyt.

Az ID betegséget 1993-ban regisztrálták az USA-ban. Először csak a testépítők körében volt felfedezhető, majd szépen lassan átterjedt a lakosság hobbiból edző részére is, csak úgy, hogy a reklámok és a tökéletesség is teret nyert.

Ha nyitott szemmel jár, látni fogja, hogy jelen korunk férfiai közül sokan szenvednek ID-ben. Érdemes figyelmeztetni őket erre, mert sokan nem tekintik ezt egyfajta rossz függőségnek vagy épp „betegségnek”.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.