Az alkoholfogyasztással kapcsolatos szenvedélybetegség hazánk népességének 6-8%-át érintheti, a gyógyulásban pedig hatalmas segítséget nyújt az Anonim Alkoholisták Egyesülete.

Az alkoholtól való testi-lelki függőség népbetegségnek számít Magyarországon, és nem lehet pontosan megmondani, mi az az elfogyasztott mennyiség vagy gyakoriság, amelytől valaki alkoholistának számít. De az elvonási tünetek hiánya, a fokozatosan megjelenő egészségi problémák egyértelműen jelzik e szenvedélybetegség jelenlétét. Emellett sajnos a betegek nagy része be sem ismeri, hogy segítségre szorul. Aki viszont igen, annak sok oldalról nyújtanak segítő kezet az Anonim Alkoholisták Egyesülete.

Hogyan segít az egyesület?

"A közösség tagjainak többsége egyetért abban, hogy számunkra az alkoholizmus egy fizikai kényszer, ami megszállottsággal párosul. Sötét és kétségbeejtő úton mentünk végig, mire rájöttünk, hogy saját erőnk és akaratunk nem tud józanul tartani minket."

Tizenkét lépésből álló programjuk célja, hogy utat mutasson az érintetteknek, hogyan is lehet alkohol nélkül, teljes életet élni. Megosztják tapasztalataikat, bátorító közösségként támogatnak bárkit, aki függősége miatt ellátogat hozzájuk - a jelenlegi helyzetben az ülések online formában valósulnak meg.

Járványmentes időszakban nyitott, úgynevezett szpíker, valamint zárt gyűléseket tartanak, előbbin alkoholisták és nem alkoholisták is részt vehetnek. Itt bemutatásra kerül az A.A. munkája, néhány tag megosztja a résztvevőkkel a tapasztalatait és azt, hogy segített rajta az egyesület. A zárt üléseken csak tagok, valamint olyan külsősök vehetnek részt, akik függőséggel élnek vagy ivásproblémával küzdenek.

alkohol
Forrás: unsplash.com

Bevett szokás, hogy büntetés-végrehajtási intézetekben is tartanak előadásokat és üléseket, de szívesen mennek bármilyen rendezvényre, intézménybe annak érdekében, hogy a csoportot népszerűsítsék, és felhívják a figyelmet arra, hogy van kiút a függőségből.

Mivel nem mindig egyértelmű az alkoholista számára, hogy ezzel a betegséggel küzd, először érdemes elolvasnia és őszintén felelnie az alábbi tizenkét kérdésre. A válaszokból kiderül, hogy vajon segítségre van-e szüksége. Ha legalább négyszer igennel válaszolt, akkor érdemes felkeresnie az egyesületet.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.