Megdöbbentő, hogy mennyi időt töltünk azzal, hogy a telefonunkat görgetjük, chatelünk, olvasgatunk, lájkolunk és kommentelünk. De vajon mennyire veszélyes a közösségi média függőség?

A közösségi média teljesen átalakította az életünket. Az elmúlt 15 évben olyan gyors változások mentek végbe, melyekhez a legtöbb korosztály adaptálódott, de egyáltalán nem biztos, hogy egészséges.

Facebook, Instagram, Twitter... 

Ezeken a platformokon olvassuk a híreket, itt beszélgetünk ismerőseinkkel, nézzük meg mások fotóit vagy osztjuk meg saját életünk legérdekesebbnek vélt pillanatait, kommentelünk, játszunk, megosztjuk a cikkeket, lecsapunk a hirdetésekre. Alig van olyan mozzanat, amely nem az online térben és nem a közösségi hálón történik. A fejlett országok lakosságának több mint 10 százaléka függő és akár napi 4 órát is eltölthet ezeken a felületeken.

internet
Forrás: unsplash.com

A szakemberek mára kimondták, egyértelmű függősségről van szó. Megszoktuk, hogy minden azonnal történik, azonnal kell válaszolnunk és azonnal várjuk is a reakciókat. Az ijesztő függőség hátterében biokémiai folyamatok húzódnak. A tanulmányok megállapították, hogy a közösségi szórakozás dopamin termelést vált ki az agyban. Ez serkenti az agysejtek közötti kommunikációt és hamis boldogságérzetet ad. Ha leállunk, a dopamin szint esik, és mint egy drogos, újabb adagot szeretnénk.

A közösségi média függőség veszélyei

Ezek a legjellemzőbbek:

  • Hamis boldogságérzetet ad.

  • Romlik az önbecsülés, a valódi értékek igényszintje. Állandó összehasonlításban vagyunk másokkal, ami szorongáshoz, depresszióhoz és önértékelési problémákhoz vezet.

  • Gyorsan romló társas kapcsolatok. Hiába gyors és könnyű bárkit elérni és váltani pár szót, valójában a kapcsolattartások teljesen tartalmatlanok. Nincs meg a szemkontaktus lehetősége, nincs érintés, nincs reakciófigyelés, nincs türelem, nem érzékeljük a másik személyes energiáit. Ráadásul valójában nem is figyelünk oda a másikra, mivel közben még legalább három másik dolgot csinálunk. Ugye ismerős? Mind a baráti kapcsolatok, mind a szerelmek kiüresedhetnek a túlzott közösségi média fogyasztás miatt. A hálón talán 1000-nél is több „barátunk” van, mégis egyedül érezzük magunkat.

  • További lelki jelenségek az elmulasztástól való félelem, vagyis az, hogy valami fontosról nem szerzünk tudomást, valamint az elszigetelődés erősödése és a szociális szorongás (nem tudunk magunkkal mit kezdeni valódi emberek között).

  • Veszélybe sodrunk másokat. Sajnos a függőség olyan mértékű lehet, hogy az autóban is a telefont nyomkodjuk vezetés közben. Belefér még egy üzenet a zöld lámpa előtt? Szomorú tény, de évente számos halálos balesetet okoz a figyelmetlenség.

  • A közösségi média függőség a gyerekeknél a tanulást rontja le, a felnőtteknél a munkát. De elveszi a figyelmet a háztartásról, a házi kedvencektől, a párkapcsolattól.

  • Túlpörgeti az idegrendszert. Az állandó impulzusok teljesen túlterhelik az agyat. Kialakul a folytonos stressz, nyugtalanság és álmatlanság vagy alvászavarok. Ezt pedig azzal tetézzük, hogy még lefekvés előtt is kicsit görgetünk, felpörgetve ezzel a csendesedésre vágyó pszichét.

Nem árt komolyan venni ezt a jelenséget és elgondolkodni, mi számít igazán, mi adja a valós értéket az életben. Első körben mindenki mérjük le (telefonja segítségével) az időt, amit naponta a képernyő nézegetésével töltünk!

Forrás: https://www.healthline.com/health/social-media-addiction?fbclid=IwAR1lTh9y0S5kQTarHTrAtWBLXuJLsoH6qTnDQpcmBqRR4IR2e9-2Aq2sSqg#downsides
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.