Alig megy le a falat a torkodon, annyira feszült vagy? Vagy épp ellenkezőleg: idegességedben folyamatosan rágnod kell valamit? A súlyproblémákon túl komoly emésztőrendszeri panaszokat is okozhat a stressz, ezért jobb, ha más megoldás után nézel.

Fejfájás, szívdobogás, izomfájdalom, alvászavarok

Egyénenként változó, hogy kinél milyen panaszokat okozhat a tartósan fennálló stressz. Van, aki állandó fáradtsággal, energiahiánnyal küzd, míg másokat gyakori fejfájás gyötör, de sajoghat akár a nyak, a váll és a hát is. Figyelmeztető jelként szolgálhat az is, ha türelmetlenebbé válunk, vagy egyre többször tapasztalunk erős szívdobogást, és már aludni sem tudunk nyugodtan. Az állandó feszültség – főleg, ha kialvatlansággal is párosul – rossz hatással van az emberi szervezetre: nemcsak mentális kifáradáshoz, depresszióhoz vezethet, de számos szervi baj okozója is lehet.

A stressz a gyomrodra is rámegy

A folyamatos stressz kihat az emésztőrendszer működésére is, ezért gyomor- és bélrendszeri problémák megjelenéséhez is vezethet. Az olyan tünetek, mint a puffadás, hasi görcsök vagy gyomorégés megkeseríthetik az életünket, ami persze újabb feszültséget jelent számunkra. A szervezet ugyanis stressz hatására azokra a funkciókra fordítja az energiáit, amelyek a meneküléshez és a harcoláshoz szükségesek. Az emésztés nem tartozik ezek közé, ezért a belek kevesebb vérhez és oxigénhez jutnak, a bélmozgás és ezáltal az anyagcsere is lelassul. A stressz hatására azonban fokozódik a gyomorsav-termelődés, drasztikusan lecsökken az emésztőenzimek mennyisége, valamint a bélfalakat védő nyákból is kevesebb termelődik. Ez a folyamat számos emésztési problémához vezethet, és a többi között fokozódhat a refluxbetegség, a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának, illetve kiújulásának kockázata.

Ha nem tudod elkerülni, tanuld meg kezelni!

Manapság a stresszt szinte lehetetlen teljesen kizárni az életünkből. Ám azzal nem árt tisztában lennünk, hogy mennyit tud a szervezetünk elviselni belőle, és muszáj odafigyelni az intő jelekre, hogy még azelőtt megállíthassuk a folyamatot, mielőtt nagyobb bajt okozna. Éppen ezért különösen fontos, hogy legyen olyan rituálénk vagy hobbink, amely ellazít, megnyugtat és pozitív energiával tölt fel minket. Sajátítsunk el valamilyen légzőgyakorlatot vagy rövid meditációt, amelyeket rögtön segítségül hívhatunk olyan napokon, amikor a feszültség intenzívebben van jelen az életünkben. Étkezzünk egészségesen és mozogjunk rendszeresen: a sport az egyik legjobb stresszkezelési módszer.

Egy-egy stresszesebb időszakban fordulhatunk a gyógynövényekhez is

Ha stresszesebb időszakban vagyunk, gyakran feszültnek érezzük magunkat, esetleg aludni sem tudunk rendesen, átmenetileg fordulhatunk a gyógynövényekhez is. Ilyen nyugtató, altató hatásukról közismert gyógynövények – a macskagyökér, a komló és a citromfű – kivonatát tartalmazza a Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer feszültségoldó hatásának köszönhetően nappal alkalmazva nyugtató hatású, este pedig segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít. A Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrációra, ezért nem kell attól tartanunk, hogy napközben tompul a figyelmünk. Az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja negatívan. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

 

Sedacur forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.