Nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is jobban oda kell figyelnünk a home office-ban.

 

Már több mint egy éve tart a home office, azaz az otthoni munkavégzés időszaka. Egyre többen panaszkodunk hátfájásra a kényelmetlen ülés miatt, de a csukló- vagy könyökpanaszok száma is megugrott a nem optimális otthoni íróasztalokon - vagy épp kanapén - való gépelés miatt, de persze a testi tünetek mellett a mentális állapoton is megmutatkozik, hogy régóta távol vagyunk az irodától.

Bár az időszaknak hamarosan lehetőleg vége lesz, jó, ha a home office véghajrájában odafigyelünk arra, hogy fejben is jól kezeljük az otthoni munkavégzést, és arra, hogy legyen egy megszokott rutinunk. A tudatosság miatt nem csavarodunk be a négy fal között, a rutin által pedig könnyebb lesz a visszaszokás az irodába.

Ne mellőzzük teljesen a társas kapcsolatokat!

Természetesen nem az irodai klíma zúgása vagy mások csámcsogása az, ami hiányozhat az irodai létből, de a társas kapcsolatok biztosan. Ha egész nap nem szólunk senkihez, csak gépiesen dolgozunk otthonról, nem csak depresszióssá válhatunk, de még a munkaórák is észrevétlenül meghosszabbodhatnak. Igyekezzünk a kollégákkal legalább heti kétszer-háromszor beszélgetni egyet valamilyen platformon, akár munkabeli, akár hétköznapi dolgokról, úgy, mintha az irodában lennénk.

Viselkedjünk úgy, mintha munkába mennénk!

Sose üljünk le pizsamában dolgozni. Ahhoz, hogy a mentális egészségünknek a legjobbat tegyük, minden reggel öltözzünk fel, üljünk oda a munkaállomásunkhoz, álljunk fel ebédelni, végezzük úgy a munkánkat, mintha korábbi munkakörnyezetünkben lennénk. Könnyen belefásulhatunk, ha ezt a rutint nem alakítjuk ki, és egész nap a kanapén fekve dologzunk és éljük az életünket.

home office
Forrás: pexels.com

A mozgás és az egészséges evés fontosabb, mint gondolnánk

Ép testben ép lélek - tartja a mondás, és ez fokozottan igaz az egész napos otthon üléskor. Bár csábítónak tűnhet egy-egy tábla csoki vagy egy doboz kóla jutalomként az átdolgozott órák után a nagy egyedüllétben, és persze nem túl vonzó gondolat elindulni edzeni egyet a kanapén ülés után. Nos, pedig épp ilyenkor kell ráerőltetnünk magunkat. Ha edzésre nem is sikerül, legalább egy sétára nap közben vagy épp munka után a jó időben. Lelkileg is feltölt, és a testünket is segíti fitten tartani. Mellőzzük a káros ételeket, próbáljunk épp olyan egészségesen táplálkozni, mint mikor az irodába magunknak visszük be az elkészített ételeket.

Borítókép forrása: pexels.com