Könnyebb megküzdeni a szokásos délutáni figyelemzavarral, mint gondolnánk. Néhány szakértői tipp segítségével megszabadulhatunk a zavaró jelenségtől.

Délután hármat üt az óra, most fejeztük be az ebédet, és hirtelen azt tapasztaljuk, hogy negyedjére olvassuk el az emailt, de még mindig nem értettük meg, hogy miről van benne szó. Ha ismerős az érzés, akkor nem kell bemutatni a brain fog, azaz “ködös agy” szindrómát.

Brain fog, azaz ködös agy szindróma

A ködös agy nem egy orvosi jelenség, sokkal inkább tünetek összessége, ami általában azzal jár, hogy csökken a gondolkodásra, koncentrálásra való képességünk. Habár ennek lehetnek valóban testi okai, a legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal megszabadulhatunk tőle. Ha azonban a tünetek ezek után is, hosszabb távon fennállnak, mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat.

Az agyunk a testtömegünk csupán két százalékát teszi ki, viszont a testünk által megtermelt energia 80%-át használja fel. Ez a rendkívül összetett szervünk annyi energiát éget el naponta, mint amennyi két kilogramm TNT felrobbantásával szabadul fel.

Ahhoz, hogy problémamentesen tudjon működni hosszú távon, a szervezetünknek saját regenerációs "protokollja" van. Amikor viszont homokszem kerül ebbe a gépezetbe, az agy energiahasznosító képessége jelentősen lecsökken. Ez ahhoz vezet, hogy egész egyszerűen nem tudunk gondolkodni, koncentrálni.

A legfontosabb öngyógyító folyamat

A leggyakoribb esetben a túlhajszolt, alváshiányban szenvedő emberek tapasztalják a ködös agyi tüneteket. Az alvás az agyunk egyik legfontosabb öngyógyító folyamata. Ha hosszabb távon 6, vagy annál kevesebb órát alszunk naponta, kevesebb, mint egy hónap után a legéberebb állapotunkban sem lesz jobb a reakcióidőnk annál, mintha éppen most ittunk volna meg két korsó sört.

A megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás, meditáció és egyéb stratégiák mind hasznosak lehetnek az életünkben jelenlévő stressz kezelésében. Minél jobban tudjuk kezelni, annál könnyebben, gyorsabban, kevesebb munkával tud regenerálódni az agyunk alvás közben.

David Taylor, kiégésre specializálódott coach minden ügyfelénél az alvással kezdi a munkát. “Jellemzően a délutáni koncentrációvesztés az első tünet. Túlhajszoljuk magunkat, nem tudjuk abbahagyni a munkát, és egy jó kiadós ebéd után, amikor megemelkedik a vércukorszintünk, az agyunk azt mondja, hogy “hoppá, itt a lehetőség picit pihenni!”. Aztán visszaülünk a laptop elé, folytatnánk a munkát és nem értjük, mi történt. Ilyenkor kell ledőlni fél órára aludni a kanapén” - árulja el a szakértő.

ködös agy
Forrás: pexels.com

A probléma, hogy habár az életünkben több időt töltünk alvással, mint bármilyen más tevékenységgel együttvéve, sosem tanultunk meg aludni. Így az olyan szokások, mint a lefekvés előtti filmnézés, a kiadós vacsora vagy kimerítő edzés késő este mind-mind megakadályozzák a szervezetünket abban, hogy regenerálódjunk. A pihentető alváshoz minimum 7-8 órára van szükség naponta, lehetőleg 15-17 fokos, teljesen sötét és csendes szobában. Az alvás előtti utolsó órában lehetőleg ne nézzünk digitális kijelzőt, inkább beszélgessünk, olvassunk. Ha úgy érezzük, hogy még mindig tele a fejünk gondolatokkal, írjuk le őket egy papírra. A naplóírás kiváló módszer arra, hogy “leföldeljük” az agyunkat, és elengedjük a nap fáradalmait. Az esetek túlnyomó részében, amint rendbejön az alvás, az ügyfelek kicserélődnek, a délutáni ködös agy pedig eltűnik” - mondja David. 

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.