A párkapcsolatok az egészséges (lelki) élet részét képezik, így kihatnak mentális és fizikai egészségünkre is. Akinél ezek "rendben" vannak, kisebb eséllyel lesz beteg.

Sokat beszélünk arról, hogy hogyan lehet kiszúrni egy mérgező párkapcsolatot, ami nem visz előre minket, hanem gátolja az életünket és beteggé tesz. 

Arról viszont kevesebb szó esik, hogy milyen is a jó párkapcsolat? Mielőtt elolvasnánk a jellemzőit, fontos megjegyeznünk: nem létezik tökéletes kapcsolat, hiszen mindegyikben megtalálhatók jó és rossz tulajdonságok, szokások, jellemzők.

Az egészséges kapcsolat ismérvei a következők.

Bizalom

Kulcseleme minden emberi kapcsolatnak, így a szerelemnek és a házasságnak is az, hogy bízzunk a másikban, ne kérdőjelezzük meg a szavait, tetteit és döntéseit. Ha úgy gondolod, hogy valamit elrejt előled a partnered, netán Te rejtegetsz valamit, akkor hiányozhat a bizalom a kapcsolatból.

Őszinteség

A bizalom szoros párja az őszinteség. Akkor tudunk őszinték lenni a másikkal, ha a kötelék elég stabil ahhoz, hogy elengedjük magunkat benne. Nincs helye megjátszásnak, felvett álarcoknak, visszafojtott érzelmeknek vagy mondatoknak (persze utóbbiaknál a megfogalmazás is fontos, az őszinteség nem összekeverendő a faragatlansággal és a bántással). Ha nem vagyunk őszinték a másikhoz, tőle sem várhatjuk el, hogy az legyen felénk.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy életünk és személyiségünk minden apró kis mozzanata a párunkra tartozik. Nem kell beszámolnunk neki minden egyes gondolatunkról és napi cselekedetünkről, csak azokról, melyek fontosak a kapcsolat szempontjából és előrelendítik azt.

Kölcsönös tisztelet

Számos módon mutathatjuk ki a másik felé tanúsított tiszteletünket:

  • meghallgatni, ha valamiről mesél
  • nem halogatni, ha megkér valamire
  • építeni egymást és nem visszahúzni
  • megértőnek lenni és megbocsájtani, ha a másik hibázik
  • mindig szánni a másikra időt, akkor is, ha elfoglaltak vagyunk
  • érdeklődni a párunk hobbijai, szokásai iránt
  • hagyni, hogy a másik önmaga lehessen a kapcsolatban
  • támogatni őt a törekvéseiben
  • büszkének lenni rá és kifejezni elismerésünket felé
  • empátiával fordulni a másik felé
Forrás: unsplash.com

Vonzalom

Bár a kezdeti lángolás idővel alább hagyhat, ez nem azt jelenti, hogy a vonzalom is megszűnne két ember között. A szenvedélyes, nagy szerelem a kapcsolatok elejét jellemzi, mely egy idő után "normális" szintre esik vissza, de megmaradnak a kulcsjellemzők, például a testi vonzalom vagy az, hogy mindig a másikhoz akarunk érni és a közelében szeretnénk lenni. Attól, hogy nem bámulunk egymás szemébe naphosszat, még igenis vonzódhatunk a másik iránt, és ezt a vonzalmat ezer más módon kifejezhetjük - hatalmas virágcsokrok helyett apró figyelmességekkel.

Jó kommunikáció

Megismerni a másik kommunikációs stílusát, azt, hogy mit, miért és hogyan mond, és el is fogadni azt, nagyon fontos alapja a kapcsolatnak. Rengeteg félreértést megspórolhatunk a párunk kiismerésével. Különösen igaz ez a női-férfi kapcsolatoknál, hiszen tudjuk, hogy a két nem alapvetően máshogy gondolkozik és mást tesz szóvá. Ami egyikünknek evidens, az a másiknak nem biztos, hogy az lesz.

Ide tartozik még az is, hogy mondjuk ki, amit gondolunk. Ahogy az őszinteségnél utaltunk erre, a megfelelő módon és időben kimondott vélemény sokat lendíthet egy helyzeten vagy vitán.


Forrás: https://www.verywellmind.com/all-about-healthy-relationship-4774802
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.