Gyakran érintjük meg azokat, akik számunkra kedvesek, legyen az családtag, a párunk vagy egy barát. De vajon mi áll emögött?

A vállveregetés, az arc megsimogatása, a másik kezének megérintése, egy ölelés vagy kézszorítás - ezek mind olyan gesztusok, melyek szeretetet, elismerést vagy vonzalmat, vagyis pozitív érzelmeket fejeznek ki. Még Michelangelo híres freskóján is megjelenik az érintés, mely által az ember teremtetett.

Miért jó érzés, ha valaki kedvesen ér hozzánk? A bőrben lévő receptorok az agyig futnak, ahol oxitocin szabadul fel egy kellemes érintés következtében, kortól és nemtől függetlenül. A simogatás ezen kívül bizalmat gerjeszt, hiszen beengedtünk valakit a személyes szféránkba, pozitívabb gondolatokra sarkall, csökkenti a stresszt és a szorongást.

Tudjuk, hogy az újszülötteknél az édesanya bőrével való érintkezés fontos a fizikai és mentális fejlődéshez, az egészséges kötődés kialakulásához, sőt, még az alvásciklust is befolyásolja, ha nem kap elég simogatást és törődést egy baba. De nemcsak nekik, az anyukáknak is fontos gyermekük közelsége. 

Az időskorúak között nagy számban vannak olyanok, akik elvesztették házastársukat vagy partnerüket, ebből kifolyólag kevesebb érintésben van részük, mint azelőtt. Ez pedig negatívan hathat rájuk, növelheti a magány érzését és a depresszió kialakulásának kockázatát is.

érintés
Forrás: unsplash.com

Az öleléssel kapcsolatban kimutatta egy kutatás, hogy azoknak, akik rendszeresen megölelik szeretteiket, alacsonyabb a vérnyomásuk és egyenletesebb a pulzusuk, sőt a konfliktusok könnyebb megoldása és a kiegyensúlyozottabb kapcsolat is gyakoribb körükben.

Egy másik kutatás szerint a tanulók háromszor nagyobb eséllyel fognak megszólalni a tanórán, ha előtte az oktatójuk barátságosan megveregette a hátukat vagy a vállukat.

Az érintés fontosságát nemcsak az emberek ismerik. Más főemlősök napjai 10-20%-ban egymás simogatásával, kurkászásával telnek, és ennek az élősködők eltávolításán kívül a kellemes érzés kiváltása is a célja. Ha már az állatokról van szó, házikedvenceink simogatása is pontosan ilyen pozitív hatással van ránk.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.