Az egészséges párkapcsolat fontos eleme a bizalom, ami sajnos könnyen sérülhet. Mit tehetünk, ha szeretnénk visszanyerni?

A bizalom egy társas kapcsolatban alapvető fontosságú, akár a szerelmi kapcsolatokat nézzük, akár a barátságot, vagy a családi kötelékeket. Ha bízunk a másikban, akkor biztonságban érezzük magunkat, lelkileg és fizikailag is. Tudjuk, hogy baj esetén számíthatunk valakire, aki támogat, nem csap be, és nem lesz hűtlen. Ugyanakkor a megcsalás csak az egyik oka a bizalomvesztésnek, ezenkívül más okok miatt is megrendülhet valaki felé a bizalmunk.

boldog párkapcsolat
Forrás: unsplash.com

Megrendülhet a bizalom akkor is, ha valaki nem tartja a szavát, megszegi az ígéretét. Csalódhatunk, ha a bajban nem áll mellettünk a szerettünk, amikor szükségünk lenne rá. Bizalomvesztést eredményez a hazudozás, a manipuláció, ha a másik túlságosan bezárkózik és bízik meg bennünk, illetve nem osztja meg velünk a gondolatait. Ha ez a kapcsolati elem sérül, bizony elég nehéz újjáépíteni, de persze nem lehetetlen.

  • Vizsgáljuk meg az okokat. Amikor hazudnak nekünk, általában nem érdekel, hogy miért tették. Pedig nem árthat feltárni ennek hátterét, mert esetleg magunkban is találunk hibát. A hazugság néha azért történik, mert a másik fél tanácstalan, hogy mit tegyen, fél vagy meg akarja óvni a másikat. Persze nincs mentség rá, de a hazugságot olykor lehet tisztázni a megfelelő kommunikációval.

  • Mindkét oldal megértése. Fontos, hogy a felek meghallgassák egymást, és akit elárultak, elmondhassa, mit érez, miért fáj ez neki, miért érzi úgy, hogy ez megbocsáthatatlan. Ha megértjük egymás oldalát - akkor is, ha nem fogadjuk el - sokat segíthet a békülésben.

  • Megbocsátani magunk miatt kell. Akár helyrehozható a kapcsolat, akár nem. Ha hordozzuk a haragot, sérelmeket, félelmet, azzal magunkat béklyózzuk meg.

  • Aki hibázott, annak meg kell tanulnia bocsánatot kérni.

  • Ne ragadjunk a múltban! A múlton rágódással, a sérelmek újból előkerülésével valójában önmagunkat korlátozzuk.

A bizalmat ki kell érdemelni, méltónak kell lenni rá. Nem mindenki tud egyből megbízni egy másik emberben. A bizalomra meg kell érnie egy kapcsolatnak, viszont onnantól nagyon kell rá vigyázni, hogy ne éljünk vissza vele. A bizalom egyértelmű jelei egy párkapcsolatban: az elköteleződés, a biztonság érzése, a fizikai és lelki határok tisztelete, az értő figyelem és az egymás támogatása.

Forrás: https://www.healthline.com/health/how-to-rebuild-trust
Borítókép forrása: unspalsh.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.