A vizelettartási zavar ezen fajtájának fő tünete a hólyag kontrolljának elvesztése a fizikai aktivitás során. Ilyen lehet a tüsszentés, nevetés, köhögés, sporttevékenység, súly felemelése vagy szexuális tevékenység.

Az inkontinencia vagyis a vizelet visszatartás zavara a férfiakat és nőket egyaránt érintheti, ráadásul manapság már korosztálytól függetlenül. Tehát nem tekinthető egyértelműen időskori betegségnek, bár bizonyos fajtája a szervezet öregedésével áll kapcsolatban. Mértéke lehet enyhe, középsúlyos és súlyos is.

stressz_inkontinencia
Forrás: unsplash.com

Az ember kiválasztó szervrendszerének részei a húgy- és ivarszervek, illetve maguk a kiválasztó szervek, vagyis a vesék. A vizelet a vese vezetékein keresztül a húgyvezetékbe jut, majd onnan kerül az izmos falú húgyhólyagba. Ez és a húgycső között egy kis záróizommal tudjuk kontrollálni a vizelet ürítését, amikor már érezzük a nyomást a hólyagban. Ha kiválasztó rendszer alsóbb szakaszai valamiért nem látják el megfelelően a funkciójukat, sérülnek, vagy esetleg az ezt beidegző idegrendszerben lép fel probléma, akkor inkontinencia lép fel.

Az inkontinencia lehet szervi, funkcionális vagy lelki eredetű is. Szervi inkontinenciáról betegségek, gyulladások, diszfunkció esetén beszélünk. Funkcionális inkontinenciánál valamilyen külső tényező, funkcióbeli gátlás miatt nem jut el az érintett a wc-ig vagy ilyen okból képtelen tartani a vizeletét; pl. mozgáskorlátozottság, az alkohol vagy drog befolyásoltság, mentális betegségek (Alzheimer-kór, Parkinson-kór, agyvérzés).

Az inkontinencia típusai:

  • Stresszinkontinencia meglétekor a hólyag akaratlanul megnyílik valamilyen külső impulzus hatására. Ez lehet köhögés, nevetés, fizikai aktivitás, sport, nehezebb tárgy emelése. Ilyenkor hirtelen megnő a hasűri nyomás és emiatt a vizelet kifolyik. Ezt a típust okozhatja a túlsúly is, de kialakulhat prosztata műtét után is, ha a záróizmok elvesztik normál működésüket.

  • Késztetéses inkontinenciának egy túlműködést nevezünk, aminek hatására nagyon erős lesz a vizelési késztetés. A húgyhólyag izmai túlműködésbe lépnek, erősen összehúzódnak és a húgycső záróizma nem tud gátat szabni a kifolyásnak. Okozhatja bakteriális fertőzés, gyulladásos folyamatok, hólyagkő, vesekő. Egyes esetekben a mentális betegségeket is kísérheti.

  • A túlfolyásos inkontinencia akkor jelentkezik, ha a húgyhólyag vizeléskor nem ürül ki megfelelően. A bent maradt folyadék ezután akaratlanul, pettyező folyásban távozik. Okozhatja szervi elváltozás, húgycső szűkület és elzáródás is.

A stressz inkontinencia és más tartási zavarok esetén is van megoldás! A kezelés részeként vagy teljes egészében (enyhe inkontinenciánál) az életmódbeli változtatások nagyon sokat segíthetnek (helyes étkezés, túlsúly kerülése, káros szokások elhagyása, megfelelő folyadékmennyiség, fokozott intim higiénia). Ha enyhe tünetekkel küzdünk, vagy úgy véljük, az inkontinencia átmeneti probléma, mert például felfázás, gyulladás okozza, akkor segíthet a húgyutakat erősítő, fertőtlenítő gyógyászati készítmény, tea, drazsé.

Ezen kívül lehetőség van gyógyszeres kezelésre, legrosszabb esetben pedig műtétre, ami manapság rutin eljárás. Mind az életmódbeli, mind a gyógyszeres terápiát ki kell egészíteni intim tornával (Kegel-gyakorlatok), ami megelőzésre is kiváló, és mindkét nem végezheti.

Forrás: https://www.healthline.com/health/stress-incontinence
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.