Amit belül érzünk, azt általában láttatjuk is az arcunkon. A tekintetünk és a bőrünk állapota árulkodik arról, hogy jó vagy rossz passzban vagyunk-e. De a lelki tényezőkön túl a stressz is megmutatkozhat az arcunkon.

A krónikus, vagyis a régóta fennálló stressz kétféleképpen is megmutatkozhat az arcunkon. Egyrészt a stresszhormonok (például kortizol, adrenalin) hatására biokémiai változások mennek végbe a szervezetben, ami a bőrön is meglátszik. Másrészt a sok gond, aggódás, félelem, szorongás miatt, eltorzul a mimika, ráncosabbak leszünk, csikorgatjuk a fogainkat, rágjuk a szánk szélét, vagyis fizikai megnyilvánulásai is lesznek.

Forrás: pexels.com

Pattanások

A kortizol ellensúlyozására a vérbe úgynevezett CRH hormon kerül, aminek egy másik hatása, hogy felszabadítja a faggyútermelő mirigyek szabályozását, így azok több olajos anyagot engednek a felszínre, mint máskor. Ettől a pórusok eltömődnek és jönnek a pattanások, mitesszerek.

Szem alatti táskák

A szem alatti bőr megereszkedése és ödémásodása az idő múlásával némiképp természetes, de a táskák kialakulásának kedvez a stressz is. A stressz miatt ugyanis rosszabb az alvás minősége és mennyisége, ami kihat a bőrben lévő mimikai ráncokra és a mikrokeringésre.

Száraz, atópiás bőr

A bőr felső szarurétege egy folyton megújuló rész, ugyanakkor fontos védelmi szerepe is van. Meggátolja a kórokozók bejutását és felel a hidratáltság megőrzéséért. A felszín közeli hidrolipid réteg magába zárja a vizet, de ehhez az kell, hogy az egyensúly fennmaradjon. Sajnos a stressz lerombolja a bőrbarrier működését, ezáltal a bőr kiszárad, fénytelen lesz, irritált, és akár kiütések is jelentkezhetnek.

Ráncok

Az egyik legkényesebb téma, hiszen a stressz hatására a ráncok megjelenése legalább 25%-kal nő. A bőr veszít rugalmasságából a stressz hatására, megváltozik a fehérjeszerkezete, nagyon gyorsan kiürül a kollagén és hialuronsav, amitől a ráncok átveszik az uralmat az arcunk felett.

Forrás: https://www.healthline.com/health/stress-on-face?fbclid=IwAR3DrG8h1DKd51ghwMtJVoUo0K1SL88hrUJV-0Yz2DMKDzHA7bTsQ-Oj4Pw#effects
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.