A fekélybetegségek kialakulásában nagy szerepet játszhat a depresszió és a stressz.

A peptikus fekélybetegség (PUD) kialakulásáért elsősorban a Helicobacter pylori fertőzést, illetve a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését tartják felelősnek, ám a pszichológiai tényezőknek legalább ilyen fontos szerepük van a betegség kialakulásában. Az emésztőrendszer ugyanis egyike azon szervrendszereknek, melyek képesek testi tünetek formájában kifejezni a biztonság és elfogadottság iránti problémákat. A fekélybetegek hajlamosabbak a depresszióra és a lelki problémákon való "rágódásra". 

stressz
Forrás: pixabay.com

Önemészt a szervezet

Peptikus fekélyek kialakulása során szervezetünkben a támadó- és védőmechanizmusok zavara miatt tulajdonképpen „önemésztés” indul be. Ez akkor következik be, amikor valamilyen nagy nehézséggel kell megbirkóznunk. A stresszt okozó tényezők mindannyiunk életében jelen vannak és ezeket sajnos a legtöbb esetben nem tudjuk elkerülni. A stresszes állapot akkor okozhat testi tüneteket, amikor ezekkel a problémákkal nem tudunk megbírkózni, nem tudjuk őket megemészteni és úgy érezzük, összecsapnak a hullámok a fejünk fölött. Sokan pótcselekvésekbe "menekülnek", amelyek csak fokozzák a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. Ilyen tényezők a dohányzás, az alváshiány, a rendszeresen kihagyott reggeli és az alkoholfogyasztás. A lelki eredetű fekélybetegségeknél fontos, hogy a testi tüneteken kívül a lelki okokat is feltárják, ezzel elkezdve azt az utat, ami ezek feldolgozásához vezethet.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.