A hormonrendszerünk egész életünkben fontos változásokért felelős, és naponta biokémiai folyamatok százait befolyásolja a szervezetben. Ezért sem jó, ha ezt a stressz megborítja.

A hormonrendszerünk a hormontermelő szervekből áll, mint amilyen a nemi szervek (petefészek, herék, prosztata), a pajzsmirigy vagy épp az agyalapi mirigy. Az általuk termelt szerves vegyületek, a hormonok pedig minden életszakaszunkban óriási jelentőséggel bírnak. A gyermekből kamasz, a serdülőből pedig felnőtt lesz a hatásukra, bekövetkezik a nemi érés, kialakulnak a nemi jellegek. De a hormonok befolyással vannak az alkatunkra is, a súlyfeleslegre, a hangulatunkra, a vészhelyzetben adott reakcióinkra és még sok más dologra.

stressz
Forrás: unsplash.com

Stressz hatására a hormontermelő szervek működésében zavar léphet fel, ezért az említett folyamatok a szervezetben nem megfelelően működnek. Jön a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozások, a hajhullás vagy épp a szőrösödés, a fáradékonyság, az elhízás vagy hirtelen fogyás, láb- és egyéb izomgörcsök. A tünetek között észlelhetünk alvászavart, éjjel izzadást vagy épp hüvelyszárazságot és libidó vesztést is.

A stressz, azaz túlstimuláció teljesen felborítja az egyensúlyt, amit kívülről talán csak úgy veszünk észre, hogy ingerlékenyek és fáradékonyak vagyunk, de sajnos a szervezet mélyén ennél komolyabb problémák is adódhatnak.

A megoldás kézenfekvő, ám koránt sem egyszerű: csökkenteni a stresszt. Ha szeretnénk elkerülni a stressz alapú hormonzavarokat, akkor muszáj az életünkből száműzni a stressz faktorok egy részét, főleg azokat, melyek kikerülhetőek. A saját érdekünkben ajánlott a mérgező kapcsolatoktól, emberektől megszabadulni, törekedni a mindennapos rend/rutin kialakítására, amelyben helyet kap a mozgás öröme is. Odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, csökkenteni a virtualitás hatását az életünkre, kevesebb időt tölteni a kijelzőkkel, és sokkal többet a hús-vér emberekkel, akikkel feltöltődhetünk!

Tegyünk rendet az életünkben és a környezetünkben! A lakóhelyünk megtisztítása, a felesleges tárgyak elhagyása, kidobása, vagyis az egyszerűsítés nemcsak fizikailag hozhat rendet, hanem a lelkünkben is.

Muszáj a pihenés rendjét is megteremteni, eleget aludni, ha mód van rá, akkor relaxálni, és megtisztelni a szervezetet azzal, hogy az éjszakai alvást „felvezetjük”. Ez azt jelenti, hogy lefekvés előtt 2 órával már nem eszünk, és egy órával előtte már nem kütyüzünk, sőt, a tévét is jobb kerülni. Inkább olvassunk, beszélgessünk, meséljünk, tervezzünk, tűzzünk ki célokat, gondoljuk át a napunkat.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/hormone-imbalances-and-how-to-treat-them
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.