Sosem szabad a sportolást bemelegítés nélkül elkezdenünk, mert maradandó károkat okozhat egy apró sérülés is.

Bármilyen mozgásformát is választottunk, egy dolog közös mindegyikben: elengedhetetlen edzés előtt a bemelegítés. Egyrészt azért, hogy fejben is felkészüljünk a mozgásra, másrészt pedig azért, hogy megelőzzük a húzódást, szakadást, fájdalmat. Ha az izmok túl merevek, és nincsenek átmozgatva sportolás előtt, az ízületek sincsenek felkészítve a terhelésre, akkor nagyobb esély van arra, hogy egy gyors mozdulat vagy félrelépés is szalagszakadáshoz vagy húzódáshoz vezethet.

A legjobb fejben négy szakaszra osztani az edzéseket: bemelegítés, edzés, levezetés, nyújtás. Hangsúlyozandó, hogy mind a négy rész pontosan ugyanannyira fontos, hiszen nem működik jól egyik a másik nélkül. A bemelegítést ugyanolyan lelkiismeretesen kell végeznünk, mint a sportgyakorlatokat.

bemelegítés
Forrás: pexels.com

A bemelegítés célja, hogy növekedjen az izmok vérellátása, vérkeringése, ami által a sérülések esélye jóval kisebb lesz. A vérellátás javulásával a teljesítmény is fokozható, sőt, a bemelegítés alatt az agy és az izmok kapcsolata is erősödik, így könnyebben ráfókuszálhatunk a gyakorlatsorra is. Az ízületekben azért fontos beindítani a bemelegítéssel a folyadéktermelést, hogy az ízületek felszíne ne súrlódjon, a gyakori súrlódás ugyanis hosszútávú fájdalomhoz vezethet.

Nem csak az izmokat, hanem a szerveinket is felkészítjük pihenő állapotból a terhelés állapotára, a pulzusunkat fokozatosan érdemes növelni, a test hőszabályozását is jó, ha hozzászoktatjuk az edzéshez a bemelegítés által.

Borítókép forrása: pexels.com