Napjainkban népbetegséggé váltak a különböző gerincszakaszoknál jelentkező fájdalmak. Ennek oka a mozgás hiánya, az ülő életmód és munka, valamint a helytelen táplálkozás és túlsúly.

Az emberi test mozgásra lett kitalálva, ennek ellenére a modernkori ember alig mozog elődeihez képest. Nem mászunk fára, sem sziklára, nem futunk semmi elől vagy semmi után, ugrani maximum gyerekkorunkban a tornaórán, és ritkán kell átúsznunk egyik partról a másikra. Helyette van mértéktelen táplálkozás és egész napos monitor előtti munkavégzés. Nem csoda, hogy kezdve a nyakunktól, a felső és alsó háti szakaszon át, kiváltképp a derekunkig fáj mindenünk. De ide tartozik a vállak mozgástartományának beszűkülése, a gyakori migrén vagy fejfájás, a lapockatáji fájdalmak, és a végtagok zsibbadása.

hatfajas
Forrás: unsplash.com

Mit lehet tenni? Először is felül kell vizsgálni az életmódunkat, beleértve az étrendet is, és a fölös kilókat. Majd segíthet egy gyógytornász, manuálteraputa, gerincmasszőr helyre tenni a kóros dolgokat, és emellé szép lassan visszaépíthetőek azok a sportok, mozgásformák, melyek kimondottan kedveznek a hátnak, a gerincmenti izmoknak és az ún. core-nak, vagyis a tartó izmainknak (has, alsó háti szakasz).

Úszás

A vízben való mozgás egyszerre könnyítik meg, kíméli az ízületeket, erősíti az izmokat és fejleszti a szívműködést, keringési rendszert. Nagyon jót tesz a tüdőnek is, fejleszti kapacitását. Az egyik legnépszerűbb olimpiai sport, az úszás a futáshoz, mint kardióedzéshez hasonlítható, de kevéssé terheli túl a testet. Minden izomcsoportunknak remek edzés és rehabilitcióhoz is kiváló.

Jóga, pilates, body art

A lassú, mélyizmokat fejlesztő mozgásformák előnyei tagadhatatlanok azok számára, akik hátproblémákkal küzdenek. A jóga és a pilates egyaránt erősíti és stabilizálja a testet, ami megelőzheti és enyhítheti a hátfájást. Bár nem minden mozdulat és pozíció alkalmas a hátproblémákkal küzdők számára, ezek a gyakorlatok elősegítik, hogy növeljük testünk tudatosságát, összekapcsoljuk az elmét a testtel és a légzéssel, és rugalmasságot adnak az ízületeknek.

Kerékpározás, spinning

Az úszáshoz hasonlóan a kerékpározás is kiemelkedő kardio edzés, miközben sokkal kevésbé terheli a testet mint a futás. Néhány kulcsfontosságú óvintézkedést azonban meg kell tenni a gerinc és a hát egészségének védelme érdekében kerékpározás közben is. Győződjön meg arról, hogy kerékpárja testének megfelelő méretű, és az ülés olyan magasságban van elhelyezve, hogy lábai alig érintik a talajt. Az is fontos, hogy a hasizmokat bekapcsoljuk, és a hátunkat egyenesen tartsuk. Az indoor cycling órák, mint a spinning, megfelelő edzői odafigyeléssel segíthetnek edzettebbé válni, ugyanakkor elkerülhetőek a sérülések és edzettebbé válnak a kényes ízületek is, mint amilyen a térd vagy a boka.

Ha a múltban hátproblémákkal küzdött, mindig konzultáljon orvossal, mozgásterapeutával mielőtt bármilyen új sport- vagy edzésprogramba kezdene. Ha nagy túlsúllyal küzdünk, ne kezdjünk intenzív mozgásba, mert azzal túlterheljük az ízületeket, ezért elsőként fogjunk diétába és mérsékelt mozgást iktassunk csak be.

Forrás: https://legacyneuro.com/best-sports-for-your-back/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.