Míg sokan azt gondolják, a kardió órákkal tudnak a legtöbbet tenni az álomalakért, addig a hozzáértők már rég tudják, izomfejlesztés nélkül nincs siker.

Az erősítő edzés bármilyen típusú gyakorlat, amely magában foglalja a saját testsúlyt vagy felszerelést az izomtömeg, az állóképesség és az erő növelésére. Sokféle erősítő edzés létezik, például testsúlyos gyakorlatok, súlyemelés vagy köredzés.

erosito_edzes
Forrás:u unsplash.com

Az erősítő edzés a kardió edzésekkel ellentétben lassabb, súlyokkal dolgozik, vagy saját testsúllyal és a célja az izomarány és az izomerő fejlesztése. Rég megdőlt az a nézet, hogy a futópadon vagy a spinning biciklin, meg elliptikus tréneren töltött órák számán múlik a fogyás. Ahhoz, hogy szép, formás, feszes és zsírmentes idomaink legyenek, bizony kombinálni kell a kardiót az erősítő edzésekkel. Ilyenek az 1-2 izomcsoportra végzett gépi gyakorlatok, a guggolás súlyokkal, a fekvőtámaszok, plankolás és még sorolhatnánk. Ráadásul az erősítő edzésnek egyéb nagyon pozitív hozadékai is vannak!

  • Az erősítő edzés segít erősebbé válni, segít javítani az atlétikai teljesítményt, a gyorsaságot, és az erőt és erőt igénylő sportágakban, sőt az állóképességünket is edzi, miközben támogatja a sovány izomtömeg megőrzését.

  • Gyorsítja az anyagcserét, égeti a kalóriákat. Az izomépítés növeli az anyagcserét. Az izmok anyagcsere-hatékonyabbak, mint a zsírszövet, így több kalóriát égethetünk el még nyugalomban is.

  • A has körül raktározott zsír, különösen a zsigeri zsír összefüggésbe hozható a krónikus betegségek, köztük a szívbetegség, az alkoholmentes zsírmájbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok fokozott kockázatával. Az erőnléti edzés keményen irtja a hasi zsírt is.

  • Az izom sűrűbb, mint a zsír, ami azt jelenti, hogy kevesebb helyet foglal el a testen, vagyis karcsúbbak, feszesebbek leszünk.

  • Az erősítő edzés csökkenti az esések, balesetek kockázatát, mivel sokkal fejlettebb lesz az izomkontrollunk.

  • Az erősítő edzés javítja az izmok, szalagok és inak erejét, mozgásterjedelmét és mobilitását. Ez megerősítheti a nagyobb ízületek, például a térd, a csípő és a boka körüli erőt, hogy további védelmet nyújtson a sérülésekkel szemben.

  • Számos tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres erősítő edzés csökkentheti a vérnyomást, csökkenti az össz- és LDL (rossz) koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést a szív és az erek erősítésével.

  • A fejlett vázizomzat segít növelni az inzulinérzékenységet. Ezenkívül csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy eltávolítja a glükózt a vérből, és elküldi az izomsejtekhez. Vagyis, aki edz, az nagyobb valószínűséggel kerülheti el a 2-es típusú diabéteszt.

Az edzés hosszú távon ráadásul a hangulatunkra és az önbecsülésünkre is jó hatással lesz, hiszen a változás, fejlődés következtében egyre jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben.

Forrás: https://www.healthline.com/health/fitness/benefits-of-strength-training
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.