Ha valaki elkezd fejlődni a sport által, valósággal rá tud kattanni egy-egy mozgásformára, és akár túl is edzi magát. De vajon szabad minden nap pörgetni a szervezetünket, ha nem vagyunk élsportolók?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a napi 5-10 perc mérsékelt ütemben történő futás segíthet csökkenteni a szívrohamok, agyvérzések és más gyakori betegségek miatti halálozás kockázatát. De ugyanez a kutatás azt is kimutatta, hogy ezek az előnyök heti 4,5 órát tesznek ki, ami azt jelenti, hogy nem kell és nem szabad minden nap órákat futni. A futás nagy intenzitású gyakorlat, sok terhelést ró a szervezetre, a túledzés pedig olyan sérülésekhez vezethet, mint az izomhúzódás, szakadás, szalagsérülések.

mindennapos_futas
Forrás: unsplash.com

Az, hogy hány napot érdemes hetente futással töltenünk, a céljainkról és a fizikai erőnlétünktől is függ. Az edzésterv részét kell, hogy képezze az erőnlét fejlesztése is más gyakorlatokkal, az erősítő edzés és a pihenésre szánt napok is éppúgy. Összességében erősebb és egészségesebb futóvá válhatunk, ha az edzés mellett a kiegészítő edzések és regeneráció is kellő időt és teret kap.

A rendszeres (napi rövid) futás előnye lehet a keringési rendszerünk trenírozása: csökken a szívroham vagy stroke okozta halálozás kockázata, csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, kisebb lehet a rák kialakulásának kockázata, és kisebb a kockázata a fejlődő idegrendszeri betegségek, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-betegség.

Bár ezeket az előnyöket minimális napi futással lehet elérni, egy holland kutatócsoport azt javasolja, hogy heti 2,5 órát, vagy 30 percet, heti öt napot át fussunk a maximális élettartam érdekében.

A futás egyéb előnyei közé tartozik a jobb alvás és hangulat is. Egy tanulmányban a kutatók egészséges serdülők csoportját figyelték meg, akik 30 percet futottak mérsékelt intenzitású tempóban minden nap reggel, három héten keresztül. Alvás minőségük javult, hangulat és koncentrációs képességük is sokkal jobb lett.

Az pedig, hogy elkerüljük a kockázatokat és a túledzést, főleg rajtunk múlik.

  • Válasszunk megfelelő futócipőt!

  • Fokozatosan növeljük a terhelést, az intenzitást! Ne akarjunk első nap maratont futni.

  • A futónapokat váltogassuk, vegyítsük kerékpározással, sétákkal, úszással, fitnesszel.

  • Mindig melegítsünk be, és az edzés végi lemozgatásról, nyújtásról se feledkezzünk meg!

  • Táplálkozzunk megfelelően, segítsük elő a jobb teljesítményt, minőségi tápanyagokkal!

  • A sérüléseket pihentessük, ne vegyük félvállról! Ha szükséges, szánjunk időt a több regenerációra, manuálterápiára, vagy forduljunk orvoshoz!

A futásnak áldásos hatásai vannak, ha az ember tudatosan és észerűen végzi. Persze ez igaz szinte minden mozgásformára. Ami örömet okoz, azt érdemes beépíteni a heti rendünkbe, hiszen a mozgás jobb kedvet hoz, megszabadít a plusz kilóktól, egyensúlyba hozza a szervrendszereinket.

Forrás: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/running-everyday
Borítókép forrása: unsplash.com