A mozgásban gazdag életmód és a káros szenvedélyek kerülése mellett az étrendünk is hatással van a szívünk és ereink állapotára.
Azt mindenki tudja, hogy a rostban és a vitaminokban gazdag étkezéssel számtalan egészségi, tehát a szív- és érrendszert érintő problémát is megelőzhetünk. Nem mindegy azonban, honnan nyerjük ezeket a tápanyagokat, így mostani cikkünkben a paradicsomról és annak hatásairól lesz szó.
A paradicsom kevés kalóriát tartalmaz, és sok benne
- a likopin
- a folsav
- a kálium
- az A-, B-, C- és E-vitamin
Ha egészséges étolajjal készítjük el, akkor a likopint még könnyebb lesz feldolgoznia a szervezetünknek, így a házi készítésű szószból sem veszik el ez az értékes tápanyag.
Likopin
Ez az anyag felelős a paradicsom piros színéért, mivel a karotinok közé tartozik. Ezenkívül egy erős antioxidáns, ami segít a sejtek egészségének megőrzésében. Egyes kutatások szerint a likopin segít az LDL vagyis a "rossz" koleszterin szintjének alacsonyan tartásában. Véralvadásgátló hatása is van, ami a stroke kockázatát csökkenti
Kálium
A kálium azok közé az ásványi anyagok közé tartozik, melyek csökkentik a vérnyomást olyan módon, hogy kivonnak némi nátriumot a szervezetből és rugalmassá teszik az erek falait.
Hogyan építsd be az étrendedbe a paradicsomot?
- fogyassz alacsony nátriumtartalmú paradicsomlevet
- nassolj cseresznyeparadicsomot
- keverd őket felkockázva a kedvenc szószodba
- tegyél belőle a szendvicseidbe is
- válogass a különböző fajtájú paradicsomok között, amikor salátákra kerül a sor