Allergia, megfázás, nátha - mindegyik tünete lehet a kellemetlen orrdugulás, melyet a leggyorsabban orrcsepp vagy -spray segítségével enyhíthetünk. De a túlzott használata káros is lehet.

Az orrfolyás és orrdugulás nagyban befolyásolja napjainkat, ezért általában mindent megteszünk a tünet megszüntetésére. Egyik lehetséges mód az orrspray használata, melyből többfajta is létezik.

  • sóoldatos - a tengeri sós orrpermet segít kiöblíteni az orrjáratban lerakódott baktériumokat és egyéb kórokozókat, de sokban van tartósítószer, mely irritálhatja a nyálkahártyát
  • szteroidos - az orrjárat duzzanatát csökkentik a szteroidtartalmú szerek, általában krónikus megbetegedések, például allergia ellen hatásosak
  • antihisztamin-tartalmú - csakugyan allergia esetén használandók, és néha hatásosabbak, mint a szájon át alkalmazott gyógyszerek
  • dekongesztáns - nyálkahártya-lohasztó hatással bírnak
orrfújás
Forrás: pexels.com

Létezik-e a függőség?

Ugyan nem valódi függőségnek tartják, vannak olyan emberek, akik napjában többször és hosszú heteken, hónapokon át használják ezeket a szereket, pedig ez kifejezetten ellenjavallott. A nyálkahártyánk ugyanis egyrészt a sok hatóanyag miatt egyre kevésbé fog rájuk reagálni, idővel csökken majd a hatásosságuk, ami pedig gyakoribb használatra készteti majd a beteget. Másrészt a folytonos használat miatt a hatás megszűnése után kitágulhatnak az orrjáratok hajszálerei, ami ismét dugulást okoz, beindítva ezzel egy láncreakciót.

Ezért fontos, hogy a vényköteles gyógyszereket csak az orvosunk által meghatározott mennyiségben és ideig használjuk, a gyógyszertárban vény nélkül kaphatóakat pedig a betegtájékoztató alapján, csak addig, amíg a panaszok fennállnak. Ha megemelkedett vérnyomás, légszomj, esetleg szaglásvesztés jelentkezik tünetként, forduljunk fül-orr-gégészhez!

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.