Testünk legtöbb szövetében ott van a kollagén fehérje, mégis leginkább az arcbőrünk és a fiatalság fogalmával szoktuk kapcsolatba hozni.

Az idő előrehaladtával a kollagéntermelés lecsökken a szervezetben, és ennek komoly következményei lehetnek. Sokan úgy vélik, szinte receptre kellene kapnunk a kollagént, ha meg szeretnénk őrizni fittségünket, hiszen ez a nagy molekulájú fehérje a bőrt, a kötőszöveteket, a csontokat, ereket, inakat és a szerveket építi fel, de II-es típusa jelen van a porcokban, sőt a kollagén alkotója a hajnak és igazából minden sejtünknek is. A kollagén beépüléséhez szükség van egyéb mikrotápanyagokra is, ilyen a cink, és a C-vitamin, melyek segítik a fehérje hasznosulását.

kollagen_injekcio
Forrás: unsplash.com

A test öregedésével, sőt, már 25 éves kor felett a kollagén szintézis csökkenni kezd. Ezt vagy kollagénpótlással, vagy hialuronsav pótlással ellensúlyozhatjuk. Utóbbi önmagában is egy töltőanyag, de a kollagén termelését is serkenti. A kollagént bevihetjük étrend-kiegészítők által vagy pótolhatjuk lokálisan, injektálás formájában.

A kollagén töltése csökkenti a ráncokat, rugalmassá teszi a bőrt, elsimítja a hézagokat, csökkenti a hegek mértékét, növelhető vele az ajkaink volumene és alakítható a formája. Segíthet striák esetén is.

A kollagén injekciókat 6, 12 és 18 havonta szokás ismételni, attól függően, mennyire és hogy épül be, illetve milyen mértékben serkenti aztán a szervezet saját kollagéntermelését. Az arc ráncait általában 4-6 havonta szükséges tölteni, a hegeket, striákat elég évente egyszer, míg a szájban gyorsan szívódik fel a töltőanyag, így előfordulhat, hogy 3 hónap után korrigálni kell.

Összességében a kollagén effajta pótlása nagyon hatékony és elterjedt, minimális kellemetlenségekkel járó beavatkozás. Csodás hatásai mellett azonban előfordulhatnak negatív mellékhatások is, melyekről nem árt tudni, és aszerint mérlegelni:

  • bőrpír

  • duzzanat, vérzés és véraláfutás

  • fertőzés, gyulladás az injekció beadásának helyén

  • bőrkiütés viszketéssel

  • hegesedés

  • csomók

  • seb az arcon, ha az injekció túl mélyen hatol be az erekbe (ritka mellékhatás)

  • látás kiesés (ha a szemhez túl közel és nem megfelelő szakember szúrja)

Forrás: https://www.healthline.com/health/collagen-injections
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.