A COVID-19-változatok megjelenése arra késztette a tudósokat, hogy megvizsgálják, vajon a meglévő oltások továbbra is hatékonyak-e a SARS-Cov-2 új törzsei ellen.

A kutatók szerint a gyorsan mutáló vírusra új választ találhatunk közvetlenül a tüdőnk „ajtajában”. Egy új kutatás során azt találták, hogy az orr nyálkahártyájára cseppentett oltóanyag laboratóriumi körülmények között széles körű védelmet nyújt a légúti vírusok ellen, míg az úgynevezett szisztémás immunizálás, amely a bőrbe adott injekcióval egészíti ki a szervezetre kiterjedő védelmet, nem.

A legjobb immunvédelem a kapuban történik, védekezve a bejutni próbáló vírusok ellen. Az orr nyálkahártyájának saját immunrendszere van, amely a levegőben terjedő kórokozók ellen küzd. A kórokozók észlelésekor ezek a gátszövetek B-sejteket termelnek, amelyek immunglobin A (IgA) antitesteket választanak ki. Az egész rendszerre kiterjedő immunválaszt kiváltó vakcinákkal ellentétben az IgA antitestek lokálisan hatnak az orrban, a gyomorban és a tüdőben található nyálkahártya felületeken.

COVID-19 nazális vakcina
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók azt vizsgálták, hogy vajon az IgA-válasz kiváltása a légúti vírusok elleni helyi immunválaszt is kiválthat-e. A vizsgálat során egy fehérjealapú vakcinát teszteltek, amelyet az IgA immunválasz ugrásszerű beindítására terveztek, és injekciók formájában adták be, ahogy az általában a szisztémás immunizálásoknál és intranazálisan is történik, majd a beoltottakat több influenzavírus-törzsnek tették ki. Azt találták, hogy azok a vizsgálati alanyok, amelyek intranazálisan kaptak vakcinát, sokkal jobban védettek a légúti influenza ellen, mint azok, amelyek injekciót kaptak. Az orrba adott vakcinák, de nem az oltás, olyan antitesteket is indukáltak, amelyek megvédték azokat számos influenzatörzs ellen, nem csak az ellen, amely ellen az oltóanyag védeni kívánt.

Ha az nazális vakcinák biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak az embereknél, a kutatók elképzelése szerint a jelenlegi oltóanyagokkal és emlékeztető oltóanyagokkal együtt alkalmazzák őket annak érdekében, hogy a fertőzés forrásánál erősítsék az immunrendszert.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/nasal-vaccine-may-aid-fight-against-new-viral-variants/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.