Egy új tanulmány eredményei szerint a túl sok tévénézés a koponya szürkeállományának csökkenéséhez vezethet.

Azoknak az egyéneknek, akik átlagosan napi másfél órával többet néztek televíziót, mint társaik a felnőttkor közepén vagy később, az agyuk körülbelül 0,5 százalékkal csökken. Ez az arány kicsinek tűnhet, de az agyunk integritásának megőrzése meghosszabbíthatja azt az időt, amíg az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást észlelünk.

A gyaloglás, a kerékpározás, az úszás és az egyéb aerob tevékenységek támogatják az agy egészségét, valamint késleltetik az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és az Alzheimer-kórt. A testmozgás fokozza az agy véráramlását, és az elméletek szerint ez előnyökkel járhat (például eltávolítja a méreganyagokat és felszabadítja a hormonokat, amelyek új neuronok képződését váltják ki).

TV-nézés agykárosodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy hosszútávú vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy az életmódbeli döntések hogyan befolyásolhatják a szív- és érrendszeri egészséget. A kiterjedt és folyamatosan fejlődő tanulmány egyes aspektusai a kognitív egészséggel foglalkozó tudósok számára is érdekesek, különösen egy alvizsgálat, melynek során MRI-vizsgálatot végeztek az 50 év feletti tévénéző résztvevőknél.

Azoknál a résztvevőknél, akik arról számoltak be, hogy átlagosan napi 2,5 órát néznek tévét 20 éven keresztül, fél százalékkal csökkentett a szürkeállományuk az 50 éves korukban végzett MRI-vizsgálat eredménye szerint.

Érdekes módon, míg a korábbi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres fizikai aktivitás lelassíthatja a kognitív hanyatlást, addig azok a résztvevők, akik átlag feletti tévézésről és rendszeres testmozgásról számoltak be, ugyanazt a szürkeállomány-csökkenést mutatták. Ez azt sugallja, hogy pusztán az, hogy fizikailag aktívabbá válunk, önmagában nem fogja semmissé tenni a televíziózás negatív hatásait.

A televíziózás azonban csak egyfajta ülő viselkedés, de könnyen módosítható. A legújabb tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy más ülő tevékenységek (például társasjátékozás, rejtvényfejtés) segíthetnek megőrizni a szürkeállományt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.