Az antihisztaminok enyhülést jelenthetnek a hosszú COVID-19 fájdalmas, legyengítő tüneteitől szenvedő emberek milliói számára.

A COVID-19 ​​hatásai az enyhe tünetektől a különböző, több hétig át tartó betegségekig terjednek, beleértve az ízületi fájdalmakat és a kezdeti fertőzés után hónapokig tartó fáradtságot. A SARS-CoV-2 okozta fertőzés tartós következményeire jelenleg nincs standard kezelési módszer, csak tüneti terápia áll rendelkezésre.

A kutatók számos lehetőséget próbálnak ki, ezek közül az egyik az antihisztamin. Az a lehetőség, hogy egy könnyen hozzáférhető, vény nélkül kapható gyógyszer enyhítheti ezen tünetek egy részét, reményt adnak az emberek milliói számára, akik hónapok vagy akár évek óta szenvednek.

COVID-19 antihisztamin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A klinikai vizsgálatok szerint az antihisztaminok nagymértékben javították a napi funkciókat, amik már csaknem egy éve fennálltak. Mindkét beteg vény nélkül kapható antihisztaminokat szedett más állapotok kezelésére. Az első beteg hosszútávú COVID-19 tünetei között szerepelt a testmozgás intolerancia, a mellkasi fájdalom, a fejfájás, a bőrkiütés és a zúzódás, míg a második az ízületi és hasi fájdalmakkal, valamint kiütésekkel küzdött. Amikor a betegek az allergiájuk miatt bevették a gyógyszerüket, jelentősen csökkentek a hosszan tartó COVID-19 tüneteik.

A korábbi tanulmányok is hasonlóan kimutatták az antihisztaminok potenciális előnyeit a hosszútávú COVID-19 tünetek kezelésében. Az antihisztamin kezeléssel kapcsolatos kutatás következő lépései a széleskörű vizsgálatok elvégzése a hatékonyság értékelése és a klinikai gyakorlati irányelvek adagolási ütemezésének kidolgozása érdekében.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/antihistamines-show-promise-in-treating-long-covid-19-symptoms/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.