Az „intelligens” kontaktlencsék segíthetnek a klinikusoknak abban, hogy hatékonyabban kezeljék a glaukómában szenvedő betegeket.

Egy amerikai kutatócsapat olyan „intelligens” kontaktlencsét fejleszt, amely folyamatosan méri a szemnyomást, és adatokat tudnak továbbítani az orvosoknak.

A kutatók által korábban tervezett nyomásérzékelőre építve most egy hasonló érzékelőt szeretnének beépíteni egy integrált kontaktlencsébe, amelyet iLens-nek neveznek, hogy javítsák a glaukóma kezelését.

A szemnyomás csökkentése a glaukóma kezelésének leghatékonyabb módja, és a nyomásszint pontos értékelésével kezdődik. Jelenleg a szemnyomást egy úgynevezett applanációs tonometriával mérik, amelynek során nyomást gyakorolnak a szaruhártyára. Ennek azonban számos korlátozása van (például a méreteit befolyásolhatja a szaruhártya vastagsága, a szem merevsége és görbülete, csak egy mérést végez a nap egyetlen pontján, így hiányoznak a potenciálisan veszélyes ingadozások).

glaukóma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az iLens azonban megoldásokat kínálna ezekre a korlátozásokra. Az iLens hosszabb ideig tartó kontaktlencse lesz, amely kényelmes (könnyen illeszkedik a szem alakjához), esztétikus és könnyen nyomon követhető. Amíg a beteg kontaktlencsét visel, a lencse érzékelőjéhez csatlakoztatott külső antennaolvasó folyamatosan méri a nyomást, lehetővé téve a szemnyomás esetleges változásainak detektálását a lencse viselése során.

A kutatók legfőbb célja az, hogy az iLens-t nemcsak a betegségjelző szemnyomás-változások észlelésére, hanem a glaukóma elleni gyógyszerek intelligens szállítására is használják. Míg a glaukóma szemcseppekkel kezelhető, azok beadása nehézkes lehet, ami gyakran azt eredményezi, hogy az oldat csak kis százaléka szívódik fel a szembe.

Az iLens használata a szemnyomás rendszeres mérésére képes érzékelni az ingadozásokat és akár személyre szabott szemcsepp-kezelést biztosít a lencsén keresztül, vagy lehetővé teszi az orvosok számára, hogy kezeljék az ingadozásokat, amikor észreveszik. Ezenkívül lehetővé tenné a betegek számára, hogy rendszeresen megfigyelhessék saját szemnyomásukat, ami ösztönözheti a szemcsepp-kezelés jobb betartását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.