Az Új-Mexikói Egyetem kutatói olyan új technológiát vizsgálnak, amely lehetővé teszi a COVID-19 és más légzőszervi vírusok gyorsabb és pontosabb nyomon követését.

A kutatás részeként a tudósok létrehoztak egy olyan SARS-CoV-2-specifikus genom tömböt, amelyet a teljes vírusgenom gyors, pontos és költséghatékony megkülönböztetéshez fejlesztettek ki nyolc, COVID-19 betegtől vett klinikai minta alapján. Ez az új technológia lehetővé teszi a COVID-19 és más légúti vírusok gyorsabb és pontosabb nyomon követését, beleértve az új vírusváltozatok megjelenését is. Ezzel az egyszerű és gyors tesztelési eljárással a szakemberek számára lehetővé válik, hogy pontosabban nyomon kövessék a járvány terjedését és megakadályozni egy újabb világjárvány kialakulását.

koronavírus covid chip
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mivel világszerte több mint 142 millió ember fertőződött meg az új koronavírussal, a tesztelés és a fertőzés nyomon követése a leghatékonyabb módszer a COVID-19 járvány terjedésének lassítására vagy megfékezésére. A mikrobiológiai diagnosztikai és a klinikai vizsgálatok hagyományos módszerei gyakran hamis (álpozitív vagy álnegatív) eredményt adnak, emellett pedig időigényesek és költségesek. Ez az új technológia azonban gyakorlatilag megszünteti ezeket az akadályokat. A chip a rendelkezésre álló legjobb technológia a vírusgenom és a mutációk pontos és érzékeny megfigyeléséhez. Ez a technológia nemcsak a COVID-19 járvány pontos és naprakész nyomon követését, hanem a jövőbeli járványok megelőzését is elősegíti.

Forrás: http://news.unm.edu/news/researchers-develop-chip-that-improves-testing-and-tracing-for-covid-19
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Életmódváltás a hátfájás enyhítésére

A hátfájás nagyobb valószínűséggel jelentkezik az életkor előrehaladtával, valamint a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és a stressz miatt.