Az emberi szervezet immunrendszere idővel gyengül, így az idősebb felnőttek fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, ami a tudósok számára rejtélyes probléma.

Az Arizonai Egészségtudományi Egyetemen folyó kutatás részeként a fertőzések immunrendszerre gyakorolt ​​hatását vizsgáló közelmúltbeli tanulmány olyan meglepő eredményt hozott, amely új immunterápiákhoz vezethet a betegségek megelőzésére és új módszerekhez az idősödő immunrendszer megerősítésére.

Az immunrendszer T-sejteket, fehérvérsejteket használ, amelyek védekeznek a kórokozók, például vírusok, baktériumok és paraziták ellen a fertőzések leküzdésére. A kutatók korábban azt találták, hogy a naiv T-sejtek számát és funkcióját – amelyek korábban soha nem reagáltak fertőzésre – negatívan befolyásolja az öregedés. A fő sejtpopuláció, amelyet az idősödés során elveszítünk, a naiv T-sejtek.

immunrendszer fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Korábban azt hitték, hogy a fertőzések elsősorban a memória T-sejtek létrehozását érintik. Amikor egy kórokozónak vannak kitéve, egyes naiv T-sejtek tanulnak és emlékeznek, így memória T-sejtekké válnak, amelyek megakadályozzák az újbóli fertőzést, amikor újra találkoznak ugyanazzal a kórokozóval.

Az új tanulmány kimutatta, hogy mind a naiv T-sejtek idővel történő fenntartását, mind funkciójukat javította a fertőzés jelenléte, ami némileg összhangban van azzal a hipotézissel, amely alapvetően azt mondja, ha engedjük, hogy gyermekeink mindennapi kórokozóknak legyenek kitéve, erősödik az immunrendszerük. A kutatók olyan mechanizmust találtak, amellyel egy fertőzés képes megerősíteni az immunrendszert nemcsak ugyanazon kórokozó jövőbeli támadásaival szemben, hanem különböző kórokozókkal szemben is. Ez azt jelenti, hogy amikor az immunrendszer új kórokozóval, például SARS-CoV-2-vel vagy egy új influenzatörzzsel találkozik, a naiv T-sejtek gyorsabban tudnak reagálni, és jobb védelmet nyújtanak.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/researchers-find-surprising-benefit-to-the-immune-system-following-infection/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.