Ez a készülék típusától függ, ezért a válasz erre a kérdésre nem egyszerű „igen” vagy „nem”.

A CT-vizsgálatok minden eszköz számára biztonságosak

A CT (komputertomográfia) vizsgálat röntgenfelvételek sorozatával keresztmetszeti képet ad testről. Bármilyen mellkasba vagy a testbe ültetett eszköz (például pacemaker, műbillentyű, sztent vagy beültethető kardioverter defibrillátor) esetében biztonságos a CT-vizsgálat. Bizonyos eszközök - különösen egyes defibrillátorok és pacemakerek - befolyásolhatják a képminőséget sűrű csíkokat hozva létre, amelyek részben elfedik a CT-felvételt, de ez nem akadályozza a vizsgálat elvégzését.

Az MRI-vizsgálatok csak bizonyos eszközök számára biztonságosak

Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vizsgálat nagy, kör alakú mágnes- és rádióhullámok segítségével számítógépes képeket készít a testről. Nem tartják biztonságosnak, ha a pacemakerrel és defibrillátorral rendelkező betegek MRI-szkennerbe kerülnek. Ez abszolút ellenjavallat. Újabban azonban a gyártók kifejlesztettek néhány pacemakert és defibrillátort, amelyek kompatibilisek az MRI-vel.

képalkotó vizsgálat implantátum
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A régebbi eszközök problémákat okoznak

Amennyiben régebbi pacemakere van, rutinszerűen nem javasolt az MRI vizsgálat. Az MRI során a mágnesre felvitt elektromosság váltakozó mágneses teret hoz létre. Ha huzalt helyeznének a váltakozó mágneses mezőbe, az áramot generálna és felmelegedne. A pacemakerek és a defibrillátorok számára a vezetékekhez hasonló fém „vezetékeket” ültetnek be a testbe és a szívizomba. Az MRI szkenner váltakozó mágneses mezőjébe tartozó ólom áramot termelhet vagy felmelegedhet, így megégetheti a szívizmot.

Tudja, hogy milyen eszköze van

Amikor beültetett eszközt kap, egy kártyát adnak, amely azonosítja az eszközt, tartalmazva a gyártót, a modell nevét és modellszámát, egy weboldalt és egy telefonszámot. Fontos, hogy elérhető legyen, mert ez minden szükséges információt megad arra vonatkozóan, hogy biztonságosan tudják-e elvégezni az MRI-vizsgálatot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.