A Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikája lett az első magyarországi NanoScope Centrum és hamarosan hazai képzőközponttá is válnak.

Az évtizedek óta ismert ízületi tükrözéses eljárások csúcstechnológiája került a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára, Magyarországra elsőként. Az 1,9 milliméteres, viszonylag flexibilis száloptika a hozzá tartozó kezelőegységgel kisebb, mint egy számítógépes egér. Ehhez az úgynevezett nanoszkóphoz, vagy más néven tűartroszkóphoz tartozik egy konzol is, amire kivetítődik az ízület és az ínhüvely belseje. A konzol érintőképernyős felületén regisztrálható a beteg, emellett több sebész felületét is képes kezelni, a speciális beállítások lehetőségével. Egy boka- vagy lábsebésznél például a finom beállítások előre behívhatók a panelek alapján.

Abban különbözik az eddigi technológiáktól, hogy az optikai egysége csak egyszer használatos, a konzol része pedig könnyen szállítható, így megnyitja a lehetőséget a járóbeteg vizsgálatok irányába. A minimális méretű, tűszúrásnyi bemeneti pontból bevihető a száloptika, így akár helyi érzéstelenítésben is alkalmazható, valamint annak eltávolítása után össze sem kell varrni a sebet, mert a szövetek „összefekszenek”, nem fog szivárogni az ízületi nedv, az ízületi tok pedig csak minimálisan sérül, és a másodlagos károsodások is elhanyagolhatók, a beteg pedig már másnap folytathatja a szokásos életvitelét.

ízületi tükrözés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Emellett egy szakrendelőben elvégzett tűartroszkópos diagnosztikus vizsgálat felvételeivel egyrészt már a műtéthez való előkészületek is segíthetők, másrészt elláthatók a kisebb sérülések és elváltozások, ezáltal pedig sok esetben nincs szükség még egy műtétre.

Ez a szupermodern diagnosztikai és terápiás technológia csak 2019 végén jelent meg, és limitált azok száma, akik hozzájutottak. Az eszköz megismerése azonban önmagában elég ahhoz, hogy biztonsággal lehessen vele műtétet végezni, így a klinika dolgozói - átadva a tudásukat - igyekeznek mind a betegellátásban, mind pedig a szakorvosi és medikusi képzésében bevezetni az új technológiát.

Forrás: https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13890
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.