A vírusfejlődést valószínűbbé tevő körülmények megértésével nagyobb esélyünk van arra, hogy sikeresebben védekezzünk a fertőzés ellen.

A vírusok folyamatosan mutálódnak. Bár ezek többsége nem releváns, időnként azonban előfordul egy olyan változat, amely fokozza a vírus képességét, például az immunrendszerünk replikációjára vagy a könnyebb és gyorsabb terjedésre. A jó hír, hogy a jelenlegi, a vírus tüskefehérjéjét megcélzó oltások továbbra is védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 vírusvariánsok ellen.

Azonban, amint azt az elmúlt hónapokban láthattuk, az új koronavírus egyre újabb variánsai jelennek meg, például az Egyesült Királyságban először észlelt B.1.1.7 variáns, a B.1.351 variáns Dél-Afrikában és a Brazíliában azonosított P.1 variáns.

A másik jó hír az, hogy általában ugyanazon mutációk jelennek meg a világ minden táján felbukkanó különböző változatokban, ami kiszámíthatóbbá teszi az új koronavírust, és szükség esetén könnyebben kifejleszthető az „emlékeztető” oltás.

covid oltási stratégia
Forrás: pixabay.com

Ennek ellenére az ilyen változatok megjelenése riasztó akkor, amikor a világ lakosságának nagy részét még nem oltották be. Ennek oka, hogy minél többet kering a vírus, annál nagyobb a mutáció lehetősége, ami végül kevésbé hatékonnyá teheti az oltásokat. Ez a kulcsfontosságú oka annak, miért olyan fontos az oltásokhoz való gyors és méltányos hozzáférés.

A megelőzés legjobb módja a SARS-CoV-2 terjedésének megfékezése. Ha a mutációk meg is jelennek, ha nem tudnak terjedni, végül kihalnak. Ezért szükség van egy összehangolt és átfogó globális oltási és megelőzési stratégiára. Emellett az új változatok kimutatásához és terjedésük csökkentéséhez folyamatos tesztelésre és a jelenlegi vírusok genetikai vizsgálatára is szükség van.

A SARS-CoV-2 hirtelen megjelenése és elterjedése világszerte súlyos figyelmeztetés a vírusok fejlődésének és az általuk okozott halálozás lehetőségére. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megállítsuk őket.

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/patient-zero-understanding-how-new-coronavirus-variants-emerge
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.