Az egészséges testsúly nem feltétlen jelent egyet a vékony vagy szálkás alkattal, hiszen nagy egyedi eltérések lehetnek genetikánktól függően.

Sok ezren fogyókúráznak azért, hogy elérjék az áhított testsúlyt, amit ők ideálisnak gondolnak. De vajon mi az egészséges testsúly? Ezt számos dolog befolyásolja: a nemünk, a korunk, a magasságunk, az életmódunk.

egeszseges_etkezes
Forrás: unsplash.com

Akin több az izom, eleve nehezebb lehet, ráadásul csontsűrűségünk is befolyásolhatja, mennyit nyom a mérleg. És úgy is lehet valaki egészséges, hogy hordoz némi túlsúlyt, hiszen egy endomorf alkat, akinek laza szövetei vannak - hipotón alkat- is sportolhat rendszeresen és táplálkozhat tudatosan.

Amikor tehát az egészséges testsúlyon gondolkodunk, érdemes mindent belekalkulálni, akár szakértő tanácsát kikérni. Természetesen az elhízás senkinek sem jó, és a sok kilónyi plusz mindenképpen egészségügyi kockázatot jelent, akkor is, ha mellette mozog az ember. Fontos, hogy a cél ne a külcsín legyen vagy a bikiniforma, sokkal inkább az egészség, a szervezet megóvása, a tudatos életmód kialakítása.

Nézzünk néhány élelmiszert, amit érdemes beépíteni a mindennapokba, ha az egészséges testsúlyunk elérése, megtartása a cél!

  • Bár a tojás nagyobb mennyiségű bevitele egyes embereknél megemelheti az LDL-koleszterin szintjét, mítosz az, hogy a tojás tönkreteszi a koleszterinszintet. Az egyik legjobb étel, ha egészségesebb testsúlyt szeretnénk elérni vagy megtartani, tápláló, illik a keto- és vega étrendbe is, van benne B- és D-vitamin, kolin, valamint rengeteg fehérje. A tojás zsírtartalma hozzájárul a jóllakottsághoz.

  • A zsíros húsú halak, mint a lazac is, hihetetlenül táplálóak és nagyon egészségesek.

A lazac tele van kiváló minőségű fehérjével, egészséges zsírokkal (Omega 3-mal) és számos fontos tápanyaggal. Ez a kombináció jóllakottságot biztosít, és segíthet az egészségesebb súly elérésében.

  • A keresztes virágú zöldségek közé tartozik a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó. A többi zöldséghez hasonlóan magas rosttartalmúak, és általában hihetetlenül laktatóak. Mi több, az ilyen típusú zöldségek megfelelő mennyiségű fehérjét is tartalmaznak. Bár nem olyan magas a fehérjetartalmuk, mint az állati eredetű élelmiszerekben vagy a hüvelyesekben, de még mindig magas a zöldségek körében. Fitonutriens tartalmuk ráadásul segíthet megelőzni a káros sejtszaporulatokat (daganatok).

  • A gyökérzöldségek és gumósok, mint a répák, zellergumó, csicsóka, cékla nagyon táplálóak, vitaminokban, antioxidánsokban gazdagok, ráadásul sokféleképpen elkészíthetőek. Csinálhatunk belőlük zöldségchipset, főzeléket, de akár nyersen is rágcsálhatóak. Ezek a növénytípusok még a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diétákba is beférnek.

  • Míg a legtöbb gyümölcsben magas a szénhidrát, az avokádó ehelyett egészséges zsírokat tartalmaz. Különösen sok egyszeresen telítetlen olajsavat tartalmaz, ami ugyanaz, mint az olívaolajban lévő. Az avokádó tele van antioxidánsokkal is, és zsírtartalma segíti a D,E,K,A vitaminok hasznosulását.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/most-weight-loss-friendly-foods
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.