Az egészséges táplálkozás egyik alappillére lehet az, ha igyekszünk magunk készíteni a legtöbb ételt, és így pontosan tudjuk, mi kerül az asztalunkra. A sütés kapcsán is felmerülhet, hogy vajon milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk elkerülni a búzából készült fehérlisztet.

 

Kókuszliszt

A gabona- és gluténmentes kókuszliszt úgy készül, hogy a kókusz szárított húsát addig darálják, amíg puha és apró szemcsés por nem lesz belőle. Kalóriatartalma magasabb, mint a gabonaalapú liszteké, kiváló fehérjeforrás, ezenkívül pedig rostot, vasat, antioxidánsokat és káliumot is tartalmaz. Bár telített zsírsav is van benne, mégsem olyan károsan hat a szervezetünkre, mint a gyorsételekben található zsír. Mivel kicsit édes az íze, így süteményekhez ajánlott. Egy fél csészényi kókuszlisztben nagyjából 210 kalória van.

Mandulaliszt

A blansírozott mandulák ledaralásával készült liszt is gluténmentes, hiszen nem tartalmaz gabonaféléket. Magnéziumban, omega-3 zsírsavakban, növényi fehérjében és E-vitaminban gazdag, csökkenti a rossz koleszterinszintet és a vérnyomást. Az E-vitaminnak hála pedig az agyra is jó hatással van, hiszen szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében. 340 kalóriát tartalmaz egy fél csészényi mandulaliszt, melynek íze a csonthéjasokéra emlékeztet,és használhatjuk palacsinta, sütemények, kekszek, házi tészta elkészítésére.

liszt
Forrás: unsplash.com

Quinoa liszt

Ez az álgabonák családjába tartozó élelmiszer teljes kiőrlésű is egyben, tele fehérjével, rostokkal, vassal és telítetlen zsírokkal. Ezen kívül pedig segíti az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, és mindössze 200 kalóriát tartalmaz egy félcsészényi adagja. Ha búzalisztből készülő receptben használjuk helyettesítőként, akkor érdemes az előírt mennyiség felét használni quinoa lisztből. Sokan túl keserűnek érzik ezt a lisztfajtát. Ettől úgy tudunk megszabadulni, ha egy száraz serpenyőn lassú kavargatással közepes lángon hevítjük 5-10 percig, mielőtt a recepthez adnánk. Pizzához, palacsintához, pitéhez, illetve levesekhez is alkalmas.

Hajdinaliszt

Ezzel talán már többen találkoztunk a boltok polcain. Ugyancsak gluténmentes termékről van szó, melyet eredetileg Japánban használtak tészták készítésére. Mangánt, magnénziumot, rezet, vasat és foszfort is tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy a cukorbetegségben szenvedőknél csökkentheti a vércukorszintet. Ugyancsak 200 kalória van egy fél csésze hajdinalisztben, melyet kenyerek és panír elkészítéséhez is használhatunk.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-flour#_noHeaderPrefixedContent
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Kinek lehet ideális háziállat a kaméleon?

A vidám kinézetű, különleges mozgású hüllők mindenkit elvarázsolnak, viszont tartásuk több nehézségbe is ütközik, ezért nem mindenkinek ajánlottak!