A halfogyasztásnak számtalan pozitív élettani hatása van.

A keresztény kultúrában a húsvét előtti 40 napos böjti időszak hagyományosan hamvazó szerdától nagypéntekig tart. A legismertebb böjt, amikor a húsokat, húskészítményeket, belsőségeket kiiktatjuk az étrendünkből, azonban halat ilyenkor is fogyaszthatunk (természetesen mindenki maga dönti el mennyire szigorúan böjtöl).

A halfogyasztásnak számtalan pozitív élettani hatása van. Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Egyre gyakrabban merül fel a tengeri halaknál a nehézfémszennyezettség kérdése. Aki ettől tart, édesvízi halakat (például busa, harcsa, ponty, keszeg, süllő, pisztráng) nyugodtan fogyaszthat.

hal, egészséges táplálkozás, böjt
Forrás: pixabay.com

Omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően (különösen a busa, harcsa húsa gazdag bennük) preventív a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében, és hozzájárul az agyunk optimális működéséhez. Egyes kutatások szerint gátolja, lassítja az időskori szellemi hanyatlást.

Kismamáknak is jó választás, nekik az élelmiszerbiztonságra azonban nagyon ügyelniük kell: kizárólag friss halat, jól átsütve/főzve fogyaszthatnak, a nyers halak, tenger gyümölcsei nem ajánlottak.

Az elkészítésnél törekedjünk a zsírszegénységre, a rántott bő zsiradékban sütött változatok helyett inkább a grillezett, tepsiben sült recepteket részesítsük előnyben.

 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.