A halfogyasztásnak számtalan pozitív élettani hatása van.
A keresztény kultúrában a húsvét előtti 40 napos böjti időszak hagyományosan hamvazó szerdától nagypéntekig tart. A legismertebb böjt, amikor a húsokat, húskészítményeket, belsőségeket kiiktatjuk az étrendünkből, azonban halat ilyenkor is fogyaszthatunk (természetesen mindenki maga dönti el mennyire szigorúan böjtöl).
A halfogyasztásnak számtalan pozitív élettani hatása van. Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Egyre gyakrabban merül fel a tengeri halaknál a nehézfémszennyezettség kérdése. Aki ettől tart, édesvízi halakat (például busa, harcsa, ponty, keszeg, süllő, pisztráng) nyugodtan fogyaszthat.
Omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően (különösen a busa, harcsa húsa gazdag bennük) preventív a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében, és hozzájárul az agyunk optimális működéséhez. Egyes kutatások szerint gátolja, lassítja az időskori szellemi hanyatlást.
Kismamáknak is jó választás, nekik az élelmiszerbiztonságra azonban nagyon ügyelniük kell: kizárólag friss halat, jól átsütve/főzve fogyaszthatnak, a nyers halak, tenger gyümölcsei nem ajánlottak.
Az elkészítésnél törekedjünk a zsírszegénységre, a rántott bő zsiradékban sütött változatok helyett inkább a grillezett, tepsiben sült recepteket részesítsük előnyben.