A fenntartható táplálkozást illetően plusz motiváció, hogy általában ami jót tesz a bolygónak, az jót tesz az egészségünknek is.

Húsfogyasztás

Nem arról van szó, hogy mindenki legyen vegán, sőt a húsfogyasztásnak helye van az egészséges vegyes táplálkozásban, de a mindennapi (akár többszöri) húsfogyasztás nem feltétlenül a legjobb választás. Különösen a vörös húsok gyakori fogyasztása nem kedvező. Egyrészt növeli a koleszterin és az egyéb vérzsírok szintjét, terheli a keringést és több daganatfajta kialakulásának is rizikófaktora (például vastagbélrák). Környezeti szempontból kifejezetten kedvezőtlen.

Jelenleg a Földön a megművelhető földterület 70%-án állattenyésztés zajlik (legelők), illetve az állatok számára takarmánynövényeket termesztenek rajta. Közben az emberiség kalóriafogyasztásának csupán 17%-a származik állati eredetű élelmiszerből és 83%-a növényiből. Az összefehérjefogyasztásunk harmada származik húsból és tejtermékekből. Ez nem túl gazdaságos.

húsfogyasztás
Forrás: pixabay.com

Szintén az állattenyésztés a fő oka az óriási erdőirtásoknak, különösen Latin-Amerikában, ahol a korábbi erdőterületek 70%-át már az állattartók uralják (és kivágták a fákat, mert kell az állatoknak a hely). Az emberi fogyasztásra alkalmas édesvízkészlet mintegy 8%-át használja fel az állattenyésztés.

Helyi és szezonális élelmiszerek

Minél messzebbről érkezik az élelmiszer a tányérunkra, annál nagyobb az ún. ökolábnyoma, annál megterhelőbb a környezet számára. Például egy egzotikus gyümölcsöt gyakran még éretlen állapotában szednek le, különböző vegyszerekkel kezelik, hogy a hosszú szállítás során ne menjen tönkre. A hosszú, gyakran szó szerint a fél világot átszelő utaztatás során jelentős károsanyag-kibocsátással lehet számolni. Ezzel szemben, ha a közelünkben termett, lehetőleg helyi termelőtől veszünk árut, ilyenek miatt nem kell aggódnunk. Ráadásul mivel nem kell túl korán leszedni a termést, teljesen éretten, maximális vitamin és ásványi anyag tartalommal teli gyümölcsöt és zöldséget vásárolhatunk.

Kevesebb csomagolóanyag

Az élelmiszerbiztonság szempontjából a csomagolások nagy része indokolt. Ugyanakkor számos esetben teljesen feleslegesen vannak befóliázva a termékek. A felesleges hulladék keletkezése és gyakran nem megfelelő kezelése komoly terhet ró a környezetre.

A műanyag csomagolások egészségre gyakorolt hatását még mindig vizsgálják, de egyre valószínűbb, hogy számos káros vegyület, mint például a BPA ((bisphenol A) bekerülhet a csomagolásról az élelmiszerekbe és onnan a szervezetünkbe. A BPA több szempontból lehet ártalmas, elsősorban a hormonális rendszer működési zavarait okozhatja. Egy vizsgálat szerint azoknál a nőknél, akinél magasabb BPA szintet mértek, csökkent volt a peteérés és kétszer kisebb eséllyel estek teherbe, mint akiknek alacsonyabb volt a BPA szintjük.

egészséges étrend, fenntartható
Forrás: pixabay.com

Egy másik vizsgálatnál pár napig a résztvevők nem fogyaszthattak csomagolt élelmiszert. A vizeletben mért BPA szint 66%-kal csökkent már 3 nap alatt. A BPA csak egy példa, számos egyéb komponens van a csomagolásokban, amelyek hatása még nem egyértelmű. Hangsúlyozzák, hogy a BPA-t illetően is – bár figyelemre méltóak az eddigi eredmények - még további vizsgálatok szükségesek a teljes bizonyosságot illetően.

Amennyiben törekszünk arra, hogy csökkentsük - amennyire a lehetőségeink engedik - a csomagolt élelmiszerek vásárlását, automatikusan kevesebb feldolgozott, félkész és kész élelmiszert (v)eszünk majd. Ezzel jelentősen tudjuk csökkenteni többek között a mesterséges adalékanyagok, a hozzáadott cukor- és sófogyasztásunkat, ami számos egészségi előnnyel jár (a só például arra érzékenyeknél emeli a vérnyomást). Talán a legegyszerűbb példa, hogy a szomjunkat inkább csapvízzel, otthon készített limonádéval, jeges teával oltsuk, és ne PET palackos üdítőkkel.

Forrás: idtechex.com, healthline.com, Plastic ocean dokumentumfilm, (Netflix)
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.