Mindkettő ad tanácsot, de akár 4 évnyi egyetemi tudás is lehet két szakember közt.

A közösségi médiában, az újságokban csak úgy tobzódnak a táplálkozási- és életmódtanácsok, receptek, étrendek és edzéstervek. A bőség zavarában nem könnyű eldöntenünk, hogy milyen irányzat a szimpatikus vagy ha személyes segítséget szeretnénk kérni, melyik szakembert keressük fel. Gyakran össze is mosódnak a fogalmak és a megnevezések, például tudjuk-e pontosan, hogy mi a különbség a dietetikus szakember és a táplálkozási tanácsadó (táplálkozási szakértő) között?

Táplálkozási tanácsadó: hatalmas a kínálat ilyen vagy hasonló végzettséget adó tanfolyamokból, gyorstalpalókból, ezek színvonala pedig rendkívül vegyes. Van, hogy hetekig, esetleg hónapokig tart egy képzés, de olyat is találhatunk, amit egy hétvége alatt el lehet végezni. A tanfolyamok elvégzését igazoló papír birtokában pedig sokan magabiztosan adnak tanácsot, hoznak létre praxist, stb.

Edző: ha a mozgást szeretnénk beépíteni az életünkbe vagy az állóképességünket, fizikumunkat szeretnénk fejleszteni, egy személyi edző a jó választás. Nagyon sokat hozzá tudnak adni a fizikai állapotunkhoz (erőnlét, rugalmasság, stb.). A képzésük része a táplálkozástudomány is, de általában érintőlegesen és főleg a sporttáplálkozás részre fókuszálnak. Ennek a tudásanyagnak a mélysége szintén eltérő lehet, de itt is, mint minden szakmában, jelentős egyéni tudást tudnak felhalmozni.

edző dietetikus táplálkozási szakértő étrend diéta sport
Forrás: pixabay.com

Dietetikus: 4 év felsőoktatási képzés és szakmai gyakorlat elvégzése után kapják meg a diplomájukat. A tudásanyaguk szerteágazó, bizonyítékokon alapuló („evidence based”), a sejtbiológiától a kémián át a kórélettanig rengeteg tudományos területet felölel. Kompetensek mind az egészséges, mind a beteg ember számára táplálkozási tanácsot adni és étrendet összeállítani.

A Magyar Dietetikus Országos Szövetségének definíciója szerint: „A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. A szakemberek a táplálkozástudomány minden szegmensében jelen vannak, a prevenció területén, fekvőbeteg intézményekben, járóbeteg szakellátásban, szociális szférában, élelmiszeripari cégeknél, wellness- és fitnesscentrumokban, gyógyszállodákban, vendéglátásban, kutatás területén, oktatásban, és egyre többen a magánpraxisban is.

A végzettség megszerzése után természetesen már az adott szakemberen múlik, hogy mennyire képezi magát tovább, mennyire naprakész a tudása és hogy mennyire képes szűrni a rengeteg (ál)tudományos (ál)információ között.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.