A gasztritisz, vagyis a gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, melynek tünetei általában enyhék, ritkábban pedig intenzív fájdalmat okoz.
Mi okozza a gasztritiszt?
A gasztritisz a gyomornyálkahártya gyulladásának vagy irritációjának leírására használt orvosi kifejezés. Az irritáció sokféle ok következménye lehet, beleértve a fertőzéseket, a fokozottabb savképződést, a gyógyszereket (például aszpirin vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők), a gyomorrákot vagy a mérgező anyagokat és a túlzott mértékű alkoholfogyasztást.
Az irritáció hatására a gyomrot borító nyálkahártya sérül, mely miatt a szervezet növeli a véráramlást az érintett területen, hogy segítse a gyógyulási folyamatot. Ezután a neutrofilek és a limfociták (a fehérvérsejtek típusai) áramlanak a „helyszínre”, hogy segítsenek leküzdeni a baktériumokat és elindítani a „javítási” folyamatot. Ennek eredményeként a területen gyulladásos folyamat jön létre, amely az idegvégződéseket érintve különböző szintű fájdalmat okozhat.
Miért fájhat annyira a gyomorhurut?
Az orvosok nem tudják megmagyarázni, hogy egyes emberek esetében miért olyan intenzív a felső középső gyomorrégióban, közvetlenül a mellcsont alatt és a köldök felett jelentkező fájdalom, míg mások számára csak enyhe kellemetlenséget okoz. Talán az az oka, hogy az emberek különböző intenzitással érzékelik a fájdalmat vagy a különböző specifikus kiváltó tényezők (például fűszeres ételek, időjárásváltozás, stressz) befolyásolják.
Amennyiben azonban az alábbi riasztó tüneteket észleli, mielőbb orvoshoz kell fordulni:
- mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség
- képtelenség bármilyen élelmiszert vagy folyadékot lenyelni
- magas láz
- véres hányás vagy széklet
- a fájdalom gyors súlyosbodása.
A gasztroenterológusok megpróbálják kideríteni, miért fájnak annyira, és kizárják az egyéb problémákat, például a fekélybetegséget, az epeköveket, a hasnyálmirigy-gyulladást, a lisztérzékenységet vagy a kóros sejtnövekedést.
Hogyan kezelhető a gyomorhurut?
Néha a konzervatív intézkedések (például a kiváltó okok elkerülése vagy az étkezés után két-három órán keresztül álló/ülő helyzetben levés) óriási változást hozhatnak. A gyakori kezelések közé tartoznak a gyógyszerek vagy a dietetikus segítségével az étrend megváltoztatása. A legtöbb esetben a gasztritisz a kezelések és az életmódmódosítások megfelelő kombinációjával súlyos következmények nélkül megoldódik.