Az alacsony kalóriás diéták nem mennek ki a divatból és alapvetően nem is károsak, ha nem esünk túlzásokba, ám hosszútávon problémát okozhatnak.

Egyre több olyan diéta jelenik meg, amelyek a szénhidrátokat szinte teljesen száműzik az étrendből. Ez azonban nagyon káros lehet, mint ahogyan a hosszú ideig nagyon kevés szénhidrát fogyasztása is. A lényeg itt is a kiegyensúlyozottság. A szervezet energiaellátásához ugyanis nagy szükség van a szénhidrátokra is. Lássuk milyen tüneteket okozhat a túl kevés szénhidrát fogyasztása:

Fejfájás és koncentrációzavar

A szénhidrátokat a szervezet glükóz formájában használja fel, amelyre az agynak is nagy szüksége van. Ha túl kevés szénhidrátot fogyasztunk, az agyunk nem kapja meg az elengedő energiát, ezért koncentrációs zavarok jelentkezhetnek. Kevésbé jegyezzük meg például az új dolgokat és nehézségeink támadhatnak az olvasásnál is. A vér cukorszintje is csökkenhet, ami fejfájást okozhat.

szénhidrát
Forrás: pixabay.com

Szájszag

30 gramm szénhidrát fogyasztása esetén a szervezet a zsírtartalékot kezdi elégetni, hogy energiát termeljen. Ez egyrészt jól jön a fogyókúrában, ám a zsírégetés közben ketonok szabadulnak fel, melyek aztán a vizelettel és a nyállal távoznak a szervezetből, kellemetlen leheletet okozva. A sok víz fogyasztása enyhíti a problémát, ám hosszú távon érdemes újragondolni a diétát. 

Emésztési zavarok

A nyomelemek nagyon fontosak a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a betegségek megelőzésében és gondoskodnak a megfelelő emésztésről. A nyomelemek leginkább az egészséges szénhidrátokat tartalmazó ételekben fordulnak elő, ezért a kevés szénhidrát fogyasztása esetén székrekedés vagy hasmenés, haspuffadás jelentkezhet.

Állandó éhségérzet és rosszkedv

A szénhidrátok fokozzák a szerotonin, vagyis a boldogsághormonok termelődését, ami szintén kevesebb, ha alig eszünk szénhidrátot, ezért ilyenkor gyakrabban tapasztalhatunk rosszkedvet. A szénhidrát hiánya ugyanakkor éhséget és evési rohamokat is okozhat, ami miatt a vércukorszint megugrik, majd újra zuhanni kezd, ami miatt fáradtnak és rosszkedvűnek érezhetjük magunkat.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.