A futók hasmenését a futás alatt vagy közvetlenül utána a gyakori, laza bélmozgás jellemzi, mely leggyakrabban a hosszútávfutóknál fordul elő.

A futók hasmenésének oka nem egyértelmű. A kiváltó tényezők közé tartozik valószínűleg a szervek fizikai „rázkódása”, a belek csökkent véráramlása, a bél hormonszekréciójának változásai, az új ételek megnövekedett mennyisége vagy bevezetése, valamint a verseny előtti szorongás és stressz.

futók hasmenése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyakran az egyszerű étrendi változtatások segíthetnek megakadályozni a futók hasmenését. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Legalább egy nappal a futás előtt kerülje a magas rosttartalmú és gáztermelő ételeket, például babot, korpát, gyümölcsöt és salátát. Ha minden nap fut, kísérletezze ki, hogy mi az elviselhető rostszint vagy csak a futás után fogyassza el ezeket az ételeket.
  • Legalább egy nappal a futás előtt korlátozza vagy kerülje a cukoralkoholoknak nevezett édesítőszereket (izomalt, szorbit, stb.), amelyek leggyakrabban cukormentes cukorkákban, rágógumiban és fagylaltokban találhatók.
  • Futás előtt 3-6 órán keresztül korlátozza vagy kerülje a koffeint és a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását.
  • Futás előtt legalább 2 órán át ne egyen semmit.
  • Futás előtt, alatt és után igyon sok folyadékot. A kiszáradás hasmenéshez vezethet. Kerülje a meleg folyadékokat, amelyek felgyorsíthatják az étel „haladását” az emésztőrendszerben.
  • Ha laktóz-intoleráns, váltson csökkentett laktózszintű vagy laktózmentes tejre és tejtermékekre.
  • Kerülje a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (például ibuprofen, naproxen). Kimutatták, hogy növelik a gyomor-bélrendszeri panaszok előfordulását.
  • Futás közben viseljen kényelmes, laza ruhát. A derék körül túl szoros ruházat súlyosbíthatja a hasmenést. Fontolja meg a futás intenzitásának vagy távolságának csökkentését is, amíg a hasmenés nem javul. Ezután fokozatosan növelje aktivitását, amint a hasmenés lehetővé teszi.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.