Kevesen ismerik a májbetegségek tüneteit, ami pedig nagyobb veszélyt jelenthet a súlyosabb betegségek és a májrák kialakulására nézve.

A máj sokat tesz az egészség megőrzéséért, de ha túl keményen dolgozik rendszeres alkoholfogyasztás, krónikus vírusfertőzés vagy túl sokáig tartó egészségtelen táplálkozás esetén, akkor súlyos egészségi problémák alakulhatnak ki.

1. Folyadék visszatartás

Ez a májbetegség leggyakoribb jele. A májzsugorodásban szenvedő emberek 50 százalékában jelentkezik, amely állapotban a hegszövet helyettesíti az egészséges májszövetet. A felhalmozódó folyadék feszítő érzést okozhat a hasban és/vagy duzzanatot a lábakban. Akkor fordul elő, amikor magas vérnyomás alakul ki a máj vénáiban vagy ha a máj nem képes albumint termelni, amely megakadályozza a véráramból a szövetekbe történő szivárgást.

2. Sárgaság

A sárgaság (sötétebb vizelet, sárgás árnyalatú bőr és szemfehérje) a májelégtelenség súlyos jele. Akkor jelenik meg, amikor a vörösvérsejtek lebomlásakor kialakuló pigment, a bilirubin bekerül a véráramban. Az egészséges máj felszívja a bilirubint, epévé alakítja, és a széklettel kiüríti.

májelégtelenség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Vérzés

Májzsugor esetén a hegesedések miatt a vér megpróbál „kerülőutakat” találni. Ezek a kitérők vért juttatnak a lépbe, amely megnövekszik, amikor megpróbálja enyhíteni a torlódást. Visszér kialakulhat a nyelőcsőben és a gyomorban, és ezek a megnagyobbodott vénák is könnyen vérezhetnek. Vért hányhat, vagy vért észlelhet a székletben vagy az ánusz környékén.

Az egészséges máj alvadási fehérjéket termel. De egy beteg máj nem képes erre, így vérzések alakulhatnak ki. Az alacsony vérlemezkeszám hajlamosabbá tesz az orr- és ínyvérzésre.

4. Zavartság

Amikor a máj nem képes kiszűrni a méreganyagokat, azok a központi idegrendszerbe kerülhetnek. Az ebből eredő, máj-encephalopathiának nevezett állapot zavartságot, memóriaproblémákat, letargiát és kómát okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.