Vannak olyan ételek, amelyeket szeretünk, de nem előnyösek az egészségünkre. Bizonyos esetekben ez amiatt van, hogy a szervezet nem képes megfelelően lebontani az ételt.

Ha ez megtörténik, akkor a fontos tápanyagokból kevesebb juthat a szervezetébe, de emellett különféle emésztőrendszeri problémák is tapasztalhatók.

Az emésztőenzimek fő típusai

Az emésztőenzimeket túlnyomórészt a hasnyálmirigy termeli, és három fő típusuk létezik:

  • amiláz: enzimek, amelyek emésztik a keményítőt
  • proteáz: enzimek, amelyek emésztik a fehérjéket
  • lipáz: enzimek, amelyek emésztik a zsírokat.

Ezek az enzimek felelősek az élelmiszerek három fő étrendi összetevőjének lebontásáért, amelyeket azért fogyasztunk, mert létfontosságúak az életben maradáshoz.

emésztőenzimek hasnyálmirigy
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi okozhatja az emésztőenzimek hiányát?

Az emésztőenzimek hiányai nem olyan gyakoriak, de bizonyos állapotok ezekhez vezethetnek. Az enzimhiány, legalábbis a hasnyálmirigy esetében, viszonylag ritka. A hasnyálmirigy-gyulladásban, a hasnyálmirigy rákban, bizonyos epeúti betegségekben és a cisztás fibrózisban szenvedő embereknek általában problémáik vannak, ha nincs elegendő, a hasnyálmirigy által termelt enzimjük az elfogyasztott ételek megemésztéséhez.

Egyéb kiváltó okok:

  • cukorbetegség
  • hasnyálmirigy ciszták vagy jóindulatú daganatok
  • a hasnyálmirigy vagy az epevezeték szűkülése vagy elzáródása.

Ezekben az esetekben a gyógyászati ​​enzimek - az amiláz, a proteáz és a lipáz kombinációi - segíthetnek az enzimhiányos embereknek az élelmiszerek emésztésében. Általában az egyes betegek klinikai igényeihez igazítják az adagokat.

Miért nem hatékony a legtöbb emésztőenzimet tartalmazó étrend-kiegészítő?

Ezekben az étrend-kiegészítőkben az enzimek kombinációi nem is olyan egységekben vannak, amelyeket a szakorvosok írnának fel. Emiatt nehéz meghatározni, hogy az egyes enzimekből mennyit tartalmaznak.

Tippek a hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez

Mivel a hasnyálmirigy termeli az emésztőenzimek nagy részét a szervezetben, biztosítani kell, hogy képes legyen elvégezni a munkáját. Erre két módszert javasolt. Ha aggódik a hasnyálmirigy egészsége miatt, akkor kerülje a túl sok alkohol fogyasztását. Emellett a dohányzás sem tesz jót a hasnyálmirigynek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.