Ha a többféle gyógyszer rendszeres szedése kihívást jelent Önnek vagy szeretteinek, nincs egyedül ezzel a problémával.

A kezelőorvos által előírt gyógyszerek szedése, az időben történő utántöltés, valamint a mellékhatásokra és kölcsönhatásokra való odafigyelés hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Az alábbi módszerek egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetik a több gyógyszer egyidejű szedését:

Használjon tabletta-adagolót vagy más emlékeztetőt

Egy tablettarekesz a hét minden napjára – és reggelre, délben és este, ha naponta többször szed gyógyszert – egy pillantással jelzi, hogy bevette-e már a gyógyszereit.

Ezenkívül beállíthatja a gyógyszeres kezelés ütemezését, hogy emlékeztesse Önt arra, hogy mit és mikor kell bevennie – érdemes feltenni a hűtőszekrényére vagy a konyhaszekrény ajtajára. Érdemes időzítőt beállítani a telefonján, az óráján vagy az ébresztőóráján, vagy szokássá tenni, hogy például reggelente, a fogmosás után veszi be a gyógyszereket.

gyógyszerszedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Időben váltsa ki a recepteket

Az előírt gyógyszerek szedésének elmaradása az egészségi állapot súlyosbodását eredményezheti. Gyakran ellenőrizze a gyógyszerek mennyiségét, így időben beszerezheti a hamarosan elfogyó tablettákat.

Készítsen listát – és rendszeresen frissítse

Vezessen egy listát az Ön által szedett gyógyszerekről – a gyógyszer nevével, az adaggal, és azzal, hogy milyen gyakran szedi és miért. Tegyen egy másolatot a táskájába, hordja magával, és adjon egy példányt a családtagjainak arra az esetre felkészülve, ha sürgősségi helyzetbe kerülne. A lista azért is fontos, mert segíthet abban is, hogy orvosa megkeresse az esetleges mellékhatások vagy kölcsönhatások forrását (a mellékhatások és a gyógyszerkölcsönhatások kockázata minden további gyógyszer szedésével növekszik).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.