Az esetenként előfordulói gyomorégés normális jelenség. Amennyiben azonban tartóssá válik, akár gyomorfekélyt is okozhat.

Néhány embernél a nyelőcső izma túlságosan ellazul, ha nagyobb adag ételt fogyasztanak, vagy amikor az étkezés után lefekszenek. Ennek eredményeképpen ez az izom újra megnyílik, lehetővé téve az étel vagy a gyomorsav nyelőcsőbe jutását, ami kiváltja a kellemetlen tünetekkel (maró, savanyú érzés a torokban, mellkasi vagy gyomortáji fájdalom) járó refluxot.

Nem gyógyszeres kezelési lehetőségek

A gyomorégés enyhítésére vagy megszüntetésére irányuló lehetőségek az egyszerű életmódbeli változástatásokat foglalják magukba:

  • az ágy fejvégének megemelése
  • lazább ruházat viselése
  • kisebb ételadagok fogyasztása vagy az étkezés mellőzése két-három órával a lefekvés előtt
  • az alkohol és a dohányzás kerülése vagy mértékének csökkentése
  • a gyomorégést kiváltó ételek és italok (például kávé, paradicsom, csokoládé, hagyma) kerülése
  • fogyás.
gyomorégés kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyógyszeres terápia

Az általában vény nélkül kapható gyógyszerek három osztályát alkalmazzák a gyomorégés kezelésére:

  • savcsökkentők
  • hisztamin vagy H2 blokkolók
  • protonpumpa-gátlók.

Ezek a gyógyszerek hatékonyak és jól tolerálhatók, viszont hosszabb távon szedve növelhetik az emésztőrendszeri fertőzések kockázatát, valamint csökkenthetik a vitaminok és a kalcium felszívódását, ezért a szakorvossal egyeztetve javasolt alkalmazni azokat. A protonpumpa-gátló gyógyszerek naponta használhatók a gyakoribb tünetek esetén, vagy ha más gyógyszerek nem nyújtanak enyhülést. Ha a tünetek egyre súlyosabbak és gyakrabban jelentkeznek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a komolyabb betegségek kizárása érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.