Általában aki vajat eszik, az a margarint nem kedveli és fordítva. De mi is az igazság? Melyiket válasszuk?

Az elmúlt néhány évtizedben számtalanszor hallhattuk, hogy mennyire egészséges a vaj és mennyire egészségtelen a margarin. Aztán azt is hallottuk, hogy a vajtól mind meghalunk és együnk inkább margarint. Aztán már senki sem tudta, hogy mit higgyünk. Most utánajárunk a dolognak.

Először is nézzünk rá jobban a kérdésre, mi a különbség a kettő között? A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék, nagyjából egyidős az emberiséggel. Állati eredetű tejszínből köpüléssel készül, ahogy elválasztják a zsiradékot az írótól. Ezzel szemben a margarint csupán a 19. század óta ismerjük, feltalálása a francia tengerészet élelmezési problémáihoz köthető. A margarin nem más, mint növényi zsiradékok és víz keveréke.

A vaj tulajdonképpen tömény koleszterin, épp ezért kapott hideget meleget az utóbbi években - a magas koleszterinszint népbetegség, főleg Magyarországon. Viszont a margarin sem úszta meg a kritikát, korábban ugyanis gyakran hidrogénezték a margarinokat, hogy így keményebb állagúak legyenek. Ennek viszont az volt a következménye, hogy az ilyen eljárással készült margarinok rengeteg transzzsírt tartalmaztak, amik szintén károsak lehetnek az egészségre nagy mennyiségben. 

Habár ma már nem használnak ilyen eljárásokat a margarinok esetében, a mértékletesség továbbra is javasolt mindkét esetben. A valóság az, hogy teljesen mindegy, hogy vajat vagy margarint fogyasztunk, amíg azt mértékkel tesszük.

vaj
Forrás: unsplash.com

Ha akarjuk, otthon is megpróbálkozhatunk a vajkészítéssel. Ha van otthon habtejszín, töltsük befőttesüvegbe és rázzuk az üveget jó sokáig. Egy idő után elválik a vaj a tejszíntől, amit vegyünk ki az üvegből és hűtsük le. 

Margarint már jóval nehezebb otthon elkészíteni. Vegyünk kókuszzsírt és keverjük össze bármilyen növényi olajjal. Hideg vízbe áztatott tálban keverjük össze amíg el nem éri a margarinhoz hasonló állagot. Már csak két teáskanál tej és két tojássárgája hiányzik, és ha megfelelően összekevertük, kész is a margarin. A terméket hűtsük le és kész is vagyunk.

Az elkészítés módjából is láthatjuk, hogy mindkét esetben gyakorlatilag tömény zsiradékból áll. Így már egyértelmű lehet, hogy miért nem szabad túlzásba vinnünk egyiket sem.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.