Az új étrend a sztárok között is hódít, ugyanis engedi a vörösbor és a csokoládé fogyasztását.

Meglepő, de mindig van új a nap alatt, ami a diétákat illeti. A fogyókúrás célt szolgáló étrendek közül persze kevés az, amelyik hosszú távon is alkalmazható, hiszen általában kimarad belőlük valamelyik tápanyag típus, vagy bizonyos vitaminok. Mégis mindig minden irányzat megtalálja a követőit, nincs ez másként a Sirtfooddal sem. A következőkben leírjuk, miből áll és, hogyan érdemes nekivágni, de mindenkinek egyéni döntése, hogy beleveti-e magát egy új diétás programba.

dieta
Forrás: unsplash.com

Két brit táplálkozási szakember ötlötte ki az étrendet, akik edzőként is dolgoznak és embereekt fogyasztanak le, persze a mozgással kombinálva. Ez a diéta a sirtuinokon (SIRT) végzett kutatásokon alapul, egy hét fehérjéből álló csoporton, amely a szervezetben található, és amelyekről kimutatták, hogy számos funkciót szabályoznak, beleértve az anyagcserét, a gyulladásokat és az élettartamot.

Bizonyos természetes növényi vegyületek képesek növelni ezeknek a fehérjéknek a szintjét a szervezetben, és az ezeket tartalmazó ételeket „sirtfood”-nak nevezték el. Ide tartozik a:

kelkáposzta

vörösbor

eper

hagyma

szója

petrezselyem

extra szűz olívaolaj

étcsokoládé (85% kakaó)

matcha zöld tea

hajdina

kurkuma

dió

rukkola

chili

vörös cikória

áfonya

kapribogyó

kávé

A diéta egyesíti a sirtfood-okat és a kalóriakorlátozást, mindkettő késztetheti a szervezetet, hogy magasabb szintű sirtuint termeljen.

A diéta megalkotói azt állítják, hogy a Sirtfood-diéta betartása gyors fogyáshoz vezet, miközben megőrzi az izomtömeget és megóv a krónikus betegségektől.

És bár ezen élelmiszerek közül sok rendelkezik egészséges tulajdonságokkal, nem végeztek hosszú távú humán vizsgálatokat annak megállapítására, hogy a sirtfoodokban gazdag étrendnek van-e kézzelfogható egészségügyi előnye.

Annyi bizonyos, hogy ha valaki ezeken az élelmiszereken él, akkor komoly kalóriadeficitbe kerül, aminek egyenes következménye a fogyás. Ám ezek a táplálékok inkább beépíthetőek egy alap étrendbe, mintsem, hogy csak ezeket együk. Az éhezéshez vezetne, ami pedig kifejezetten káros és nem hatékony. Egy mediterrán diétába olvasztva például jó célt szolgálhatnak a sirtfoodok.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/sirtfood-diet
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.