Mit is takar a legelőször a 80-as években népszerűvé vált étkezési irányzat? És vajon kinknek érdemes megpróbálkoznia a különleges elnevezésű fogyókúrával?

Annak idején két hét alatt 9 kilogrammos fogyást ígért Dr. Herman Tarnower kardiológus könyve, mely a Scarsdale diétát népszerűsítette. A szó egyébként egy helységnév, ahol az orvos élt. A diétát hatalmas kritika érte szakmai berkekből, és voltak, akik kifejezetten veszélyesnek titulálták az amúgy működőképes módszert.

Scarsdale_dieta
Forrás: unsplash.com

A Scarsdale diéta egy turbódiéta, amit a kardiológus azért dolgozott ki, hogy a lehető leggyorsabban szabadítsa meg pácienseit a plusz kilóktól, ezzel tehermentesítve az igénybe vett szívüket. Az persze más kérdés, hogy egy ilyen drasztikus étrendváltás, és hirtelen fogyás szintén nem egészséges, és eléggé megterhelő is a szervezetnek. Tarnower azonban hitt a sok megszorítással járó diétában, ami napi 1000 kalóriát engedélyezett, de azt sem akármilyen forrásokból.

Az étkezések 43% fehérjét, 22,5% zsírt és 34,5% szénhidrátot tartalmaznak. Az étrend tiltja a rágcsálnivalókat és számos egészséges ételt is, például burgonyát, édesburgonyát, rizst, avokádót, babot és lencsét. Tarnower 1 évvel a könyv megjelenése után meghalt, az általa kitalált diéta azonban a mai napig az érdeklődés középpontjába kerül időnként. A könyv nem forgalmazható, mivel a diéta sok szakember szerint egészségügyi kockázatokat rejt!

A fő szabályok közé tartozik a fehérjében gazdag étrend, a napi 1000 kalóriára való korlátozás és az engedélyezett élelmiszerek korlátozott listájának követése. Tilos bármilyen snack, kivéve a sárgarépát, a zellert és az alacsony nátriumtartalmú zöldségleveseket, amelyeket csak szükség esetén szabad enni. Naponta legalább 4 csésze (945 ml) vizet kell inni, de fogyaszthatunk fekete kávét, sima teát vagy diétás üdítőt is. Tarnower hangsúlyozta, hogy a diéta csak 14 napig tart, ezt követően át kell térni egy könnyű étkezésre, ami továbbra is a lista alapján megy, de már megenged némi szénhidrátot, például napi 2 szeletke kenyeret.

A lista olyan ételeket tartalmaz (ezek fogyaszthatók), mint az alacsony keményítő tartalmú zöldségek (brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, zöldbab, leveles zöldek, saláta, hagyma, retek, spenót, paradicsom és cukkini(, halak, tojás, szárnyasok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, magvak közül csak dió és pekándió, fűszerek és cukormentes italok. Tilos gyümölcsöket, pékárukat, lisztet, feldolgozott, zsíros húsokat, édességeket fogyasztani.

A diéta sok esetben eredményes, de ez nem is meglepő, annyira drasztikus a maga 1000 kalóriájával. Mint minden gyors fogyás, ez is veszélyes, és ha az ember utána nem vált egészséges életmódra, a kilók kamatostul vissza fognak jönni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/scarsdale-diet
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.