Egyre népszerűbb táplálkozási forma az időszakos böjtölés, de vajon mennyire hatékony a pluszkilók leküzdéséhez?

Mi is az az időszakos böjtölés?

Az időszakos böjt nem fogyókúra, hanem egy olyan táplálkozási rendszer, amelynek egészségvédő hatása van. Mivel az egészségvédő hatás összekapcsolható a fogyással is, annak is megfelelő választás lehet, aki jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, és annak is, akinek a számos sikertelen fogyókúra és kudarcból fakadó jojó-hatás miatt nagyon nehezen megy vagy megállt a fogyása. És azoknak is, akik megunták az eddigi diétát és azoknak, akik akár csak egészséges testsúlymegtartásra törekednek. Ahhoz azonban, hogy a böjt előnyein kívül fogyni is tudjunk, fontos, hogy elérjük a tartós kalóriadeficitet. A módszernek több változata létezik, ezekben közös, hogy az étkezést meghatározott időablakokra korlátozzuk és közéjük meghatározott ideig tartó tápanyagmegvonást iktatunk be. Komolyabb böjt előtt érdemes szakorvos véleményét is kikérni.

Milyen előnyökkel jár az időszakos böjtölés?

A böjtnek számos előnye létezik. Az első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, ám ez átmeneti. E szakaszt egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia. 

diéta
Forrás: pexels.com

Milyen időszakos böjtöt válasszunk?

Alapvetően három időszakos böjt típust érdemes biztonsággal kipróbálni. Az 5:2-es módszernél két, nem egymást követő napon 500 kalóriára csökkentjük a napi energiabevitelt, a többi napon normálisan kell étkezni. Ezzel a módszerrel 12 hét alatt átlagosan 5 kilót fogyhatunk, az izomszövet érintettsége és különösebb erőfeszítés nélkül. Mozgással ráadásul ez az eredmény még növelhető is. 

A 16:8-as módszer a hétköznapokba a legegyszerűbben beilleszthető. Ennek a módszernek a lényege, hogy 16 órán keresztül nincs kalóriabevitel egyáltalán. Értelemszerűen érdemes ezt úgy időzíteni, hogy ebbe az időszakba az alvás is beleessen. Ez a cirkadián ritmus miatt is jó. Ha éjszaka böjtölünk, az anyagcserénk amúgy is lassú, sem fizikai sem mentális terhelésnek nem vagyunk kitéve. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy fogyás csak akkor következik be, ha a 8 órás időablakban csökkentjük a kalóriabevitelünket is. 

Az 5:2-es módszernek az intenzívebb verziójának lényege, hogy a megvonási és az evési periódusokat 24 órás egységenként váltogatjuk. Az egyik napon a szokásos energiamennyiséget kell bevinni, azonban minden második napra, az 5:2-es módszerhez hasonlóan, csupán 500 kalóriával kell tervezni. Szintén gyorsítja a fogyást, nagyjából 5 kiló 12 hét alatt leolvadhat.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.