A Tesztoszteron szint befolyásolja a férfiasságot, a libidót és a szexuális tevékenységet is. Sajnos a napi stressz komoly romlást okoz a termelésében.
A férfiak nemi hormonja a tesztoszteron a serdülő kortól kezdődően működésbe lép, az ivarszervek termelik. Hatására megjelennek a férfias jegyek, az alkat, a mélyebb hang, a szőrzet, illetve emiatt erősebbek a férfiak. Emellett befolyásolja a férfi termékenységet és a libidót is. Az idő előre haladtával a Tesztoszteron szint csökken a szervezetben, ám sajnos a civilizációs ártalmak miatt ez manapság már a fiatal férfiakat is érintheti.
Két tápanyag, amely különösen fontos az étrendben, a D-vitamin és a cink, amelyek mind a tesztoszteron előállításának alapjai, ezért az étrendben fontos szerepet töltenek be. A növényi hormonokat pedig érdemes kordában tartani, mert a fitohormonok is befolyásolják az endokrin rendszert, így akár csökkenthetik is a tesztoszteron termelését. A T-szintet továbbá befolyásolja, hogy eleget alszunk-e, van-e túlsúlyunk, túl cukrosan étkezünk-e.
Lássuk, milyen ételek kapjanak nagyobb hangsúlyt az étkezésben, hogy a tesztoszteron szint növekedni tudjon!
-
A tonhal gazdag omega zsírsavakban, D-vitaminban, amely a hosszabb élettartamhoz és a tesztoszteron termeléséhez is köthető. Az alacsony kalóriatartalmú ételt, fogyaszthatjuk konzerv vagy friss formában is. Nemcsak a tonhal jó, ehetünk más halfajtákat is.
-
A tej remek D-vitamin és kalciumforrás, sőt, vannak állati tejek, melyeket még dúsítanak is D-vitaminnal.
-
A tojás, illetve annak sárgája nagyon gazdag D-vitamin forrás, emellett tápláló és egyéb vitaminokat is tartalmaz.
-
A kagylófélék, mint az osztriga, vagy más tenger gyümölcsei (tintahal) a halakhoz hasonlóan nagyszerű lehet a T-szint növelésére, mivel nagy mennyiségű cink van bennük.
-
Vannak, akik ódzkodnak a vörös húsoktól, pedig egy jó helyről beszerzett marhahús sokkal egészségesebb, mint a szupermarketekben kapható, hormonoktól nagyra nőtt csirke húsa. A marhahús és a belsőségek tele vannak értékes tápanyagokkal és vitaminokkal!
-
A hüvelyesek, mint a bab, borsó, csicseriborsó szintén cinket tartalmaz, illetve magas a növényi fehérje tartalmuk is. Bónuszként rostot is tartalmaznak, jót tesznek az emésztésnek.