A Tesztoszteron szint befolyásolja a férfiasságot, a libidót és a szexuális tevékenységet is. Sajnos a napi stressz komoly romlást okoz a termelésében.

A férfiak nemi hormonja a tesztoszteron a serdülő kortól kezdődően működésbe lép, az ivarszervek termelik. Hatására megjelennek a férfias jegyek, az alkat, a mélyebb hang, a szőrzet, illetve emiatt erősebbek a férfiak. Emellett befolyásolja a férfi termékenységet és a libidót is. Az idő előre haladtával a Tesztoszteron szint csökken a szervezetben, ám sajnos a civilizációs ártalmak miatt ez manapság már a fiatal férfiakat is érintheti.

tesztoszteron_szint_novelese_etelek
Forrás: pexels.com

Két tápanyag, amely különösen fontos az étrendben, a D-vitamin és a cink, amelyek mind a tesztoszteron előállításának alapjai, ezért az étrendben fontos szerepet töltenek be. A növényi hormonokat pedig érdemes kordában tartani, mert a fitohormonok is befolyásolják az endokrin rendszert, így akár csökkenthetik is a tesztoszteron termelését. A T-szintet továbbá befolyásolja, hogy eleget alszunk-e, van-e túlsúlyunk, túl cukrosan étkezünk-e.

Lássuk, milyen ételek kapjanak nagyobb hangsúlyt az étkezésben, hogy a tesztoszteron szint növekedni tudjon!

  • A tonhal gazdag omega zsírsavakban, D-vitaminban, amely a hosszabb élettartamhoz és a tesztoszteron termeléséhez is köthető. Az alacsony kalóriatartalmú ételt, fogyaszthatjuk konzerv vagy friss formában is. Nemcsak a tonhal jó, ehetünk más halfajtákat is.

  • A tej remek D-vitamin és kalciumforrás, sőt, vannak állati tejek, melyeket még dúsítanak is D-vitaminnal.

  • A tojás, illetve annak sárgája nagyon gazdag D-vitamin forrás, emellett tápláló és egyéb vitaminokat is tartalmaz.

  • A kagylófélék, mint az osztriga, vagy más tenger gyümölcsei (tintahal) a halakhoz hasonlóan nagyszerű lehet a T-szint növelésére, mivel nagy mennyiségű cink van bennük.

  • Vannak, akik ódzkodnak a vörös húsoktól, pedig egy jó helyről beszerzett marhahús sokkal egészségesebb, mint a szupermarketekben kapható, hormonoktól nagyra nőtt csirke húsa. A marhahús és a belsőségek tele vannak értékes tápanyagokkal és vitaminokkal!

  • A hüvelyesek, mint a bab, borsó, csicseriborsó szintén cinket tartalmaz, illetve magas a növényi fehérje tartalmuk is. Bónuszként rostot is tartalmaznak, jót tesznek az emésztésnek.

Forrás: https://www.healthline.com/health/low-testosterone/boosting-food
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.