A karácsony közeledtével egyre többen gondolkodnak el az ünnepi ételeken. Ez a kezdő konyhatündérekre is igaz lehet, még ha gyakorlattal nem is rendelkeznek.

A karantén idején amúgy is gyakorlattá lehet az, amit elméletben tud az ember, így mire élesben szeretné a kezdő szakács a szeretteit elkápráztatni, már nemcsak a menüt állíthatja össze, de még próba sütést-főzést is kivitelezhet. Mindenképp olyan ételekkel kell előrukkolni, amelyekben a hibázási lehetőség minimális, vagyis a siker biztos lehet. Némi plusz ötlettel szolgálunk, hogy könnyebb legyen a menü összeállítása és annak begyakorlása.

Vendégvárók

A saláták könnyed étket jelentenek az ünnepi lakoma előtt. A könnyű franciasaláta zöldségei megágyazzák a terepet. A legtöbben imádják ezt a finomságot.

Érdemes többféle vendégváróval készülni. Aki a franciasalátát nem kedveli annyira, az megtalálhatja számítását a sonkatekercsben.

Italok

A különleges alkalmakkor mindig előkerülnek az alkoholos italok is. Azok ünnepi kivitele lehet a puncs vagy a forralt bor is.

Levesek

A hagymakrémleves cipóban tálalva nemcsak finom, egészséges, de a tálalása is egyedi és a vendégeket elkápráztató lehet. Amúgy is a meleg és tápláló ételekre vágyunk a hidegben. A hagymaleves ezt kielégíti. Aki tart a hagymától, még az is kellemesen csalódhat benne.

A tél jellegzetes és elérhető gyümölcse az alma. A gyümölcslevesek lehűtve és habbal kínálva élvezetet nyújtanak nyáron, de a téli menübe is beilleszthető a fahéjas, szegfűszeges almaleves.

Főfogás

A férfiak étrendje hús nélkül mit sem ér. Különösen igaz lehet ez az ünnepi menüsorra. A sertéshúson kívül azonban a csirkéből is lehet alkalomhoz illő finomsággal várni a családtagokat, vendégeket. A mézes-diós csirkemell például az a fajta étel, amely kimondottan megállja a helyét karácsonykor is.

Ha könnyebb húsos ételre vágyunk, akkor a szalonnába, baconba csomagolt hús köré zöldségek is kerülhetnek. A párolt zöldségek adják a rostban gazdag étrendet.

A hal alapjában véve ünnepi húsféle, és sokan ebben az időszakban fogyasztanak csak az egészséges halhúsból. A batyuban süt hal attól lesz érdekes, hogy baconba és vajastésztába csomagolva sül ki.

Sütik

A mézeskalács alap lehet, de próbálkozni lehet a könnyebb kivitelezésű habcsókkal.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.